Modul în care şeful unui post de poliţie din Vâlcea va fi sancționat, după ce a fost surprins staţionând pe contrasens, pe o trecere de pietoni

Elena Avramescu 10.05.2021, 13:15
Modul în care şeful unui post de poliţie din Vâlcea va fi sancționat, după ce a fost surprins staţionând pe contrasens, pe o trecere de pietoni

Șeful unui post de poliţie din Vâlcea, sanționat. Imaginile cu un poliţist care şi-a oprit maşina pe sensul opus de mers, pe trecerea de pietoni din faţa unei şcoli, au devenit în scurt timp virale, iar şefii săi nu au stat nepăsători. S-a întâmplat în prima zi de şcoală, în Râmnicu Vâlcea, când poliţistul a fost surprins şi filmat oprind şi staţionând maşina pe contrasens, pe o trecere de pietoni.

Șeful unui post de poliţie din Vâlcea, sanționat

La scurt timp după acesta şi-a justificat gestul, spunând că a vrut să evite ca fiica sa să iasă în stradă, însă a luat o decizie proastă pe care şi-o asumă, pentru că „oamenii mai greşesc uneori”. Filmarea cu pricina a fost realizată cu o cameră de bord și postată pe o pagină de Facebook „Ai parcat ca un bou Valcea”, fiind dedicată tuturor celor care încalcă legea.

În acest caz, șefii săi au decis să-l sancţioneze și au declarat faptul că poliţistul se afla în timpul său liber. În plus, strada pe care se află şcoala, în faţa căreia a oprit poliţistul şi s-a îndepărtat de maşină pe care a lăsat-o pe avarii, are doar o bandă pe sensul de mers, după cum se observa și în filmarea cu pricina.

În imagini se vede clar cum o maşină este staţionată pe sens opus, pe trecerea de pietoni, iar un şofer se dă jos cu o pungă în mână, îndreaptându-se spre şcoala la poarta căreia aşteaptă un copil, fiind vorba despre fetiţa poliţistului. La început nu s-a cunoscut identitatea şoferului, însă după ce s-a aflat, reacţiile au apărut rapid.

Seful unui post de politie din Valcea, santionat
Seful unui post de politie din Valcea

Astfel că poliţiştii rutieri din Vâlcea au decis să-şi sancţioneze colegul contravenţional, însă nu au menționat și cât o să fie amenda: „Se fac verificări şi vor fi luate măsuri legale. O să fie sancţionat contravenţional”.

Deoarece a încălcat mai multe reglementări legale, cum ar fi oprirea pe trecerea de pietoni ori la mai puţin de 25 de metri de aceasta, staţionarea pe contrasens, pe un drum public cu o lăţime mai mică de şase metri, s-a aflat şi cum procedează alţi poliţişti rutieri în astfel de situaţii. Prin urmare, pe site-ul oficial al Brigăzii Rutiere a Poliţie Române a fost găsită o postare în care se vorbeşte despre situaţii similare petrecute în trecut, potrivit Adevărul.

Nu există scuza că nu cunosc prevederile legale, că se grăbeau, că nu au avut loc unde să parcheze. Nu în toate cazurile, pentru staţionare pe trecerea de pietoni se aplică sancţiunea contravenţională. Acest lucru poate îmbrăca şi latura penală, în cazul în care se blochează drumul public şi se aduce atingere dreptului la liberă circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic. Sancţiunile prevăzute de lege pentru opriri şi staţionări neregulamentare se încadrează în clasa a II – a de sancţiuni…, dar şi întocmirea unui dosar penal în cazul în care se blochează drumul public, precum şi reţinerea permisului de conducere, durata reţinerii fiind stabilită prin ordonanţă de către magistraţi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...