Modificările care apar în legea pentru racordarea gratuită la gaze și electricitate. Ce se schimbă, de fapt

Nicu Stan, Alexandra Chiric 29.06.2021, 16:09
Modificările care apar în legea pentru racordarea gratuită la gaze și electricitate. Ce se schimbă, de fapt

Modificările care apar în legea pentru racordarea gratuită la gaze și electricitate. Ce se schimbă, de fapt, vedeți în articolul de mai jos.

Legea pentru racordarea gratuită la curnet și gaze modificată, pentru că apăruseră blocaje

Modificările care apar în legea pentru racordarea gratuită la gaze și electricitate. Racordarea la rețelele de gaze și energie electrică este gratuită pentru toți consumatorii casnici, în orice situație, și, câteodată, pentru unii consumatori comerciali, potrivit unei legi adoptate în 2020.

Astfel, această gratuite, însoțită și de obligativitatea de a racorda orice solicitant în maximum 90 de zile, a creat blocaje, iar ca urmare legea se va modifica.

Se modifica legea racordarii la curent electric si gaze
Se modifica legea racordarii la curent electric si gaze

Ce modificări se vor aduce legii

”În primul rând, se va elimina gratuitatea racordării clienților comerciali, non-casnici, în condițiile în care reglementarea actuală ridică semne de întrebare legate de un posibil ajutor de stat mascat.

În al doilea rând, racordarea clienților casnici rămâne gratuită, dar se vor introduce condiții: se vor racorda gratuit locurile de consum în limita unei puteri/consum, pentru a se evita situațiile, apărute în ultima vreme, în care s-a abuzat de reglementare – mulți casnici au cert, de exemplu, racordarea gratuită la rețeaua electrică în trifazic. Nu știm care vor fi aceste praguri, cel mai probabil va urma o reglementare a ANRE după ce legea va fi modificată”, scrie economica.net.

Procesul de racordare a clienților casnici pot afecta procesul de liberalizare a pieței

În acest context, ANRE a modificat procedura privind planurile de investiții ale operatorilor de distribuție, pentru a fi asigurată capacitatea de a satisface solicitări de racordare pe termen lung, fără a afecta investițiile care vizează siguranța în funcționare a sistemelor de distribuție.

În același timp, eventualele sincope în procesul de racordare a clienților casnici pot afecta procesul de liberalizare, prin limitarea creșterii pieței, asta putând conduce în final la restrângerea concurenței pe piața de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale către oamenii de rând.

Care este obiectivul Consiliului Concurenței

”Obiectivul nostru este ca procedura de racordare la rețelele de energie electrică și gaze naturale să se deruleze eficient, transparent, nediscriminatoriu și cu respectarea regulilor de concurență, ceea ce pentru clienții casnici înseamnă un proces de racordare la rețele cât mai facil și la prețuri acceptabile” a declarat Bogdan Chirițoiu președintele Consiliului Concurenței.

Șeful Engie România, grup care controlează Distrigaz Sud Rețele, una dintre cele două mari rețele de distribuție din țară, Eric Stab, a pomenit despre blocajul apărut la racordări încă din  primăvara acestui an.

Numărul solicitărilor de racordare a explodat după ce lumea a aflat că este gratis

”De când s-a adoptat legea, vedem o creștere de patru ori a numărului de solicitări de racordare. Suntem bucuroși să vedem că există cerere, însă trebuie să ne asigurăm că tot procesul este gestionabil: că avem cash pentru investitiții, că sunt companii pe piată care pot realiza aceste lucrări și, nu în ultimul rând, că există consum (pentru că una este să fii conectat la rețea și alta este să ai capitalul necesar achiziției centralei, instalației de gaze), preocuparea fiind de a nu avea o infrastructură goală care să fie finanțată de întreaga comunitate”, a spus Eric Stab.

Urmăriți Impact.ro și pe