Modificări la regulile de intrare în țară. Decizia anunțată de Raed Arafat

Andra Daoud 10.12.2021, 17:21
Modificări la regulile de intrare în țară. Decizia anunțată de Raed Arafat

Vineri, 10 decembrie, au intrat în vigoare noile reguli privind intrarea în țară a românilor care se întorc din țări care nu fac parte din UE. În aceeași zi, Raed Arafat a anunțat modificări ale regulilor care fuseseră anunțate în urmă cu câteva zile. Cine sunt cei vizați și ce schimbări a făcut Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Pentru unii români care se întorc în țară, veștile sunt bune.

Au fost făcute modificări la regulile de intrare în țară

În ziua în care intră în vigoare regulile privind carantinarea persoanelor care se întorc din țări non-UE, Raed Arafat a revenit cu câteva modificări. Astfel că românii care sunt vaccinați sau au trecut prin boală, dar nu prezintă un test PCR la intrarea în țară vor sta în carantină 10 zile, în loc de 14, așa cum fusese anunțat inițial. Secretarul de stat din Ministerul de Interne a susținut o conferință de presă în care a făcut câteva precizări cu privire la carantina obligatorie pentru cei care vin pe teritoriul României din afara UE:

Dacă vă aduceți aminte, la sosirea în țară s-a stabilit că dacă se vine fără test la graniță, se intră în carantină 14 zile. Acum, pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, carantina va fi de 10 zile, nu de 14 zile, dacă vin fără test la graniță. a transmis Arafat, potrivit libertatea.ro.

O altă modificare îi vizează pe elevii și studenții care vin pe teritoriul țării noastre pentru a susține examene. Aceștia vor fi scutiți de măsura carantinării, cu condiția să prezinte un test PCR negativ.

Introducerea testului RT-PCR pentru exceptarea de la măsura carantinei a elevilor și studenților, cetățenilor români sau cetățenilor cu domiciliul în afara României care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități de învățământ de pe teritoriul țării, ori se deplasează pentru activități legate de începerea sau finalizarea studiilor. a adăugat Arafat.

Modificări la regulile de intrare în țară. Decizia anunțată de Raed Arafat
Modificări la regulile de intrare în țară. Decizia anunțată de Raed Arafat

Ce categorii de persoane sunt scutite de carantină

Raed Arafat a specificat și care sunt persoanele în cazul cărora nu se aplică măsura carantinării obligatorii la întoarcerea din țări non-UE. Este vorba despre persoane angajate în sistemul de apărare, care au desfășurat misiuni în afara țării, cu condiția să fie vaccinate sau să fi trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

Al doilea lucru, exceptarea de la măsura carantinei a angajaților sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării, în state terțe, dacă sunt vaccinați ori dacă au trecut prin boală. a mai spus Arafat.

De asemenea, potrivit Hotărârii publicate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a fost eliminată posibilitatea de a ieși din carantină după 10 zile, în baza unui test PCR efectuat în ziua a opta de la întoarcerea în țară.

Urmăriți Impact.ro și pe