Modificări la Codul Muncii! Ce se schimbă. E important ca angajații să știe asta

Cristian Cojocaru, Cristi Ionică 16.04.2021, 14:20
Modificări la Codul Muncii! Ce se schimbă. E important ca angajații să știe asta

Guvernul a adus joi noi modificări în Codul Muncii. În noua adoptare legislativă,  sunt vizate microîntreprinderiloe care au mai puțin de nouă angajați. Noile măsuri au fost anunțate de către ministrul Muncii, Raluca Turcan la sfârșitul ședinței de Guvern de ieri.

Noile modificări aduse în Codul Muncii

Ieri a fost adoptat un proiect de ordonanță de urgență, în care este prevăzută eliminarea fișelor de post, precum și a regulamentelor interne și a pontajelor pentru microîntreprinderile care au mai puțin de nouă angajați. Noile măsuri au fost anunțate de către ministrul Muncii, iar proiectul nu a fost pus în dezbatere publică.

Site-ul Avocatnet.ro, a reușit să intre în posesia documentului care urmează să modifice Codul Muncii. Potrivit documentului, vor exista trei modificări în Cod, după cum urmează:

  • Art.17 alin.(4) se modifică și va avea următorul cuprins:
    ,,(4) Elementele din informarea prevăzută la alin. (3) trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractului individual de muncă, cu excepția fișei postului pentru salariații microîntreprinderilor definite la art.4 alin.(1) lit.a) din Legea nr.346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, pentru care specificarea atribuţiilor postului se poate face verbal;
  • Alineatul (2) al articolului 119 se modifică și va avea cu următorul cuprins: (2) Pentru salariaţii mobili, salariaţii care desfăşoară muncă la domiciliu și salariaţii microîntreprinderilor definite la art.4 alin.(1) lit.a) din Legea nr.346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, angajatorul ţine evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condiţiile stabilite cu salariaţii prin acord scris, în funcţie de activitatea specifică desfăşurată de către aceştia”;
  • Articolul 241 se modifică și va avea următorul cuprins: ,, Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu excepția microîntreprinderilor definite la art.4 alin.(1) lit.a) din Legea nr.346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz”.

Legea nr. 346/2004 definește la art. 4 alin. (1) lit. a) microîntreprinderile prin raportarea la următoarele criterii:

  1. au până la 9 salariați;
  2. realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei.
Proiectul mentionat de Raluca Turcan nu are aplicabilitate in acest moment
Proiectul mentionat de Raluca Turcan nu are aplicabilitate in acest moment

445.000 de microîntreprinderi sunt vizate de noul proiect de lege

Ministrul Muncii a afirmat că acest nou proiect legislativ, vizează aproximativ 445.000 de microîntreprinderi care au mai puțin de nouă angajați. Momentan, proiectul nu a fost dezbătut public, astfel că nu există documente oficiale care să arate concret în ce constau aceste noi reglementări.

„Am eliminat obligativitatea întocmirii fișei postului, a condicii de prezență și a regulamentului intern. Practic, am eliminat o muncă în plus pe care angajatorii pot să o desfășoare fie verbal, în relația cu angajații, fie printr-un act scris și asumat, de mână, întrucât vorbim de întreprinderi mici și mijlocii”, a declarat joi Raluca Turcan, care a precizat că măsurile sunt cuprinse într-un proiect de OUG care a fost adoptat în primă lectură.

În actualul document anexă reprezentat de fișa postului, sunt definite principalele sarcini ale angajatului. Întocmirea acestui document este una obligatorie, pentru toți angajatorii. Alături de regulamentul intern, fișa postului reprezintă unul dintre cele mai importante documente care are în vedere stabilirea, derularea și încetarea raporturilor de muncă. Proiectul menționat de Raluca Turcan nu are aplicabilitate în acest moment. Proiectul de OUG va trebui întâi adoptat de Guvern, iar apoi publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare și a-și produce efectele, arată Avocatnet.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe