Modificarea pe care românii o așteptau de mult timp la Dacia. Ce s-a văzut în prezentarea de marți a noului model

Stan Filon, Mihai Roșoiu 22.06.2021, 15:34
Modificarea pe care românii o așteptau de mult timp la Dacia. Ce s-a văzut în prezentarea de marți a noului model

Dacia a venit cu detalii privind performanțele pe care le va atinge noul Duster, care va fi disponibil începând cu luna septembrie a anului în curs. Astfel, am aflat că noul Duster vine cu nu mai puțin de șase motorizări, cea mai puternică atingând 150 de cai-putere.

Modificarea pe care românii o așteptau de mult timp la Dacia Duster

Noul Duster se anunță a fi o mașină mult mai dotată ca tot ceea ce s-a văzut până acum la Dacia. Cea mai puternică varianta va avea 150 de cai-putere şi cutie de viteze automată EDC, cu dublu ambreiaj. La interior, noul Duster are o consolă centrală înălţată, prevăzută cu o cotieră culisantă. Tot la capitolul noutăţi pot fi remarcate cele două sisteme multimedia şi noul ecran de 8 inchi. Reprezentanţii Dacia au anunţat că noul Duster va fi comercializat din septembrie a.c. și vine în versiunea 4×2, dar şi 4×4.

În plus, noul Duster este primul model din gama Dacia echipat cu semnalizatoare cu LED (în faţă), dar o regăsim și la faza de întâlnire, cu acţionare automată în echiparea de serie şi pentru iluminarea plăcii de înmatriculare. La interior, marea atracție o reprezintă consola centrală înălţată dotată cu o cotieră care poate culisa pe o distanţă de 70 milimetri şi care integrează un spaţiu de depozitare închis cu volumul de 1,1 litri şi, în funcţie de nivelul de echipare, două prize USB accesibile pasagerilor de pe locurile din spate.

Modificarea pe care romanii o asteptau de mult timp la Dacia Duster
Modificarea pe care romanii o asteptau de mult timp la Dacia Duster

Ecran pentru computerul de bord

Toate autoturismele Duster comercializate din septembrie vor avea în dotare un ecran pentru computerul de bord, de acţionare automată a farurilor şi de limitator de viteză al cărui buton, amplasat pe volan, este luminat pe timp de noapte. În funcţie de versiune, Noul Duster dispune de sistem de aer condiţionat automat cu afişaj digital, de regulator de viteză cu buton pe volan, de scaune faţă încălzite şi de card mâini libere. Noul Duster are nu mai puţin de şase motorizări ce răspund normei Euro 6D Full.

În varianta diesel, este disponibilă mororizarea dCi 115, în variantele 4×2 sau 4×4, cu cutie de viteze manuală cu 6 trepte. Pe benzină sunt disponibile patru motorizări: TCe 90 în varianta 4×2 cu cutie de viteze manuală cu 6 trepte; TCe 130 în varianta 4×2 cu cutie de viteze manuală cu 6 trepte; TCe 150 în varianta 4×4 cu cutie de viteze manuală cu 6 trepte; TCe 150 în varianta 4×2 cu cutia de viteze automată EDC cu 6 trepte. Mai este disponibilă şi o alimentare mixtă benzină-GPL : ECO-G 100 în varianta 4×2 cu cutie de viteze manuală cu 6 trepte.

Șase motorizări, dintre care una care funcționează și pe GPL

În regim de funcţionare pe GPL, Noul Duster ECO-G emite în medie cu 9,5% mai puţin CO2 decât un motor pe benzină echivalent. În plus, el oferă o autonomie de 1.235 kilometri datorită celor două rezervoare care cumulează un volum util de aproape 100 de litri: 50 de litri de benzină şi 49,8 litri de GPL. Volumul util de GPL este mai mare cu 16,2 litri faţă de precedenta generaţie de Duster GPL, oferind un plus de autonomie de peste 250 kilometri.

Pe lângă echipamentul audio Dacia Plug & Music (radio, MP3, USB şi Bluetooth), sunt disponibile două noi sisteme multimedia intuitive : Media Display şi Media Nav, care beneficiază de un ecran de 8”.

Interfaţa intuitivă este compatibilă cu sistemele pentru smartphone Apple CarPlay şi Android Auto. Comenzile dedicate pe volan permit activarea funcţiei de recunoaştere vocală. În acest mod se poate comanda asistentul iOS sau Google de pe smartphone.

Noul Duster are o gardă la sol de 217 milimetri în versiunea 2×4 şi 214 milimetri în versiunea 4×4. În versiunea 4×4, anvelopele de pe noul Duster sunt de tipul 3PMSF, asigurând o aderenţă excelentă, astfel încât nu mai trebuie înlocuite pe timp de iarnă.

Ce informații apar pe ecranul central

Disponibil pe versiunea 4×4 echipată cu Media Display sau Media Nav, sistemul 4×4 Monitor furnizează o serie întreagă de informaţii utile pe ecranul central :

1. Inclinometru lateral, ce ajută la aprecierea gradului de înclinare laterală a vehiculului în condiţii de rulare pe drumuri înclinate.

2. Unghi de tangaj, util în cazul abordării unor rampe sau a unor pante abrupte, utilizând datele sistemului de asistenţă la demarajul din rampă sau ale sistemului de control adaptiv la coborâre.

3. Busolă: disponibilă încă de la 0 km/h, permite orientarea în raport cu polii magnetici ai Pământului.

4. Altimetru : altitudinea este afişată în prima parte a ecranului iar denivelarea parcursă în a doua parte. În plus, noul Duster dispune de numeroase sisteme de asistenţă la volan, de la detectorul de unghi mort până la asistenţa la parcare şi controlul adaptiv al coborării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...