Modificare importantă dacă vrei să faci „amiabilă” după accident. Legea permite acum

Badea Violeta 27.05.2022, 13:40
Modificare importantă dacă vrei să faci „amiabilă” după accident. Legea permite acum

Anunț important pentru șoferii din România! Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat, de curând, o normă care aduce o serie de schimbări importante în ceea ce privește RCA. Una dintre ele se referă la ​​formularul de constatare amiabilă. Iată ce vor putea face conducătorii auto implicați într-un accident ușor cu pagube materiale!

Schimbare la contestarea amiabilă

Veste bună pentru șoferii implicați într-un accident care doresc să evite drumul la Poliție și să introducă autoturismul în reparații! În curând, constatarea amiabilă se va putea completa și electronic.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a aprobat, recent, un proiect de normă care aduce modificări substanțiale Normei 20/2017 privind asigurările auto în România. Actul normativ a ajuns la Monitorul Oficial și se va putea aplica după 90 de zile de la publicare.

„În cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.”

Baza tehnică urmează să fie dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.

„Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, conform actului normativ.

Modificare importanta la „amiabila”
Modificare importanta la „amiabila”

Ce alte modificări RCA au fost decise de ASF

ASF a mai transmis că s-a dorit abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017.

Mai exact, autoritatea a decis eliminarea obligațiilor de notificare a schimbărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către ASF, așa cum este prevăzut de Comisia Europeană.

De asemenea, actul normativ modifică modul de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor, inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora. Noua procedură este mult mai simplă și mai clară. Aceasta vine în sprijinul ambelor părți implicate în procesul de despăgubire și de reparație și, în principal, al păgubitului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...