Modelul Luxemburg. Cum reușește să mențină școlile deschise

Stan Filon 10.12.2020, 15:58
Modelul Luxemburg. Cum reușește să mențină școlile deschise

Copiii din Luxemburg continuă să meargă la școală, deși Marele Ducat nu stă bine deloc în ceea ce privește cazurile de coronavirus. Incidența la 7 zile este de 580 de noi infectări la 100.000 de locuitori, iar decesele au bătut toate recordurile, în luna noiembrie.

Cum reușește Luxemburg să mențină școlile deschise

Doar în luna noiembrie, în Luxemburg au murit mai multe persoane decât în perioada martie-octombrie! Cu toate acestea, școlile rămân deschise, iar copiii merg zilnic la școală. Mai sunt școli care intră în scenariul roșu, iar copiii învață online.

În lupta împotriva pandemiei de coronavirus, Luxemburg a introdus pentru școlile sale modelul pas cu pas, asociind acestuia un program de testare. În acest fel, închiderea generală a școlilor a fost evitată până acum. Acțiunea care stă la baza modelului de lucru este testarea tuturor persoanelor care s-au aflat în contact cu un student depistat pozitiv.

Cum reuseste Luxemburg sa mentina scolile deschise
Cum reuseste Luxemburg sa mentina scolile deschise

Nu se știe exact câte cazuri de coronavirus au fost în școli

O echipă a departamentului de sănătate vine la școală la șase zile după ultimul contact. Între timp, clasa devine una izolată în cadrul comunității școlare, dar continuă să funcționeze. Doar dacă există mai multe cazuri pozitive, se trece la învățarea la distanță.

Ministrul Educației, Claude Meisch, dorește să evite închiderea școlilor. Liberalul, care are o diplomă în matematică economică la Universitatea din Trier, luptă pentru a se asigura că programul de la instituțiile de învățământ continuă cât mai normal posibil.

Numărul infectărilor din școli, cam la fel ca cel din întreaga țară, dar școlile rămân deschise

Meisch vrea să arate cu statistici publicate săptămânal că școlile nu sunt surse de infecție. Există și critici asupra statisticilor, pentru că acestea arată doar cifrele pentru întreaga țară. Ministerul se abține să afișeze, în mod deschis sau anonim, valorile pentru fiecare școală în parte și astfel să le compare pe termen lung.

Mai mult decât atât, nu este clar nici în ce moment trece o școală de la nivelul 3 la 4, iar cetățenii nu pot afla nimic despre evoluția focarelor de infecție. Ziarul Luxemburg Wort a publicat propria evaluare și a ajuns la concluzia că proporția elevilor care au ieșit pozitiv a fost la fel de mare ca proporția celor infectați din restul populației.

Între timp, Meisch a înăsprit regulile. Oricine vine în clasă trebuie să poarte mască. Învățarea hibridă a fost introdusă din nou pentru unele clase din cadrul școlilor secundare, dar cel puțin până la începutul vacanței de Crăciun, pe data de 18 decembrie, școlile vor rămâne deschise.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...