Modele subiecte Evaluarea Națională 2022 la limba română și la matematică 

Emanuela Pană 13.06.2022, 10:04
Modele subiecte Evaluarea Națională 2022 la limba română și la matematică 

Modele subiecte Evaluarea Națională 2022 la limba română și matematică, pentru elevii care se pregătesc de examen. Ministerul Educației a publicat o serie de modele de subiecte la limba română, matematică și limba maternă cu scopul de a-i familiariza pe copii cu testele pe care le vor da. Elevii înscrişi la examenul de Evaluare Națională 2022 vor susține două probe scrise în perioada 14-17 iunie 2022.

Modele subiecte Evaluarea Națională 2022 la limba română și la matematică

Înscrierile la Evaluarea Națională 2022 au început pe 30 mai și s-au încheiat pe 3 iunie, iar prima probă, cea la limba și literatura română, va avea loc pe 14 iunie. Pe 16 iunie va avea loc proba la matematică, urmată de cea la limba și literatura maternă, pe 17 iunie. Rezultatele finale după contestații vor fi afișate pe 30 iunie 2022.

Anul trecut, în luna noiembrie, Ministerul Educației și Culturii (MEC) a modificat structura anului școlar, astfel că elevii de clasa a VIII-a au terminat școala mai devreme, mai exact pe 3 iunie, pentru a se pregăti în vederea examenului de Evaluare Națională 2022.

Absolvenții de gimnaziu care susțin examenul național au la dispoziție o serie de modele de subiecte la limba română, matematică și limba maternă, pentru a se obișnui cu structura testelor. Elevii vor susține două probe scrise în perioada 14-17 iunie.

Intrarea în sălile de examen se va face la ora 08:30, nu înainte ca elevii să predea genţile sau ghiozdanele. Acestea vor fi lăsate într-o altă sală stabilită de comisia din centrul de examen. Totodată, elevii nu au voie să aibă asupra lor caiete, cărţi, manuale, culegeri sau dicţionare, ori alte documente care i-ar putea ajuta să rezolve subiectele.

Telefoanele mobile, căştile sau alte dispozitive eletronice cu conexiune la internet pe care absolvenții le-ar putea folosi pentru a frauda examenul sunt interzise și ele.

Modele subiecte Evaluarea Națională 2022 la limba română

Edu.ro a publicat primele modele de subiecte la limba română și matematică luni, 18 aprilie, urmând ca baremul să apară vineri, 22 aprilie. Potrivit testelor de antrenament publicate de Ministerul Educației, proba la limba română va conține două subiecte.

Modele subiecte Evaluarea Nationala 2022
Modele subiecte Evaluarea Nationala 2022 la limba romana si matematica

La primul subiect elevii vor avea două texte la prima vedere în baza cărora trebuie să răspundă la o serie de întrebări cu răspunsuri de tip grilă. La cel de-al doilea subiect, aceștia vor avea de redactat un text de cel puțin 150 de cuvinte. Iată cinci seturi de teste de antrenament pentru elevii de clasa a VIII-a, publicate de Ministerul Educației:

Test de antrenament EN 2022 limba română, setul 1

Test de antrenament EN 2022 limba română, setul 2

Test de antrenament EN 2022 limba română, setul 3

Test de antrenament EN 2022 limba română, setul 4

Test de antrenament EN 2022 limba română, setul 5

Modele subiecte Evaluarea Națională 2022 la matematică

Testul la matematică va conține trei subiecte de rezolvat, a câte 30 de puncte fiecare. În cazul subiectelor cu mai multe cerințe, fiecare va fi punctat separat cu câte 5 puncte.

Test de antrenament EN 2022 matematică, setul 1

Test de antrenament EN 2022 matematică, setul 2

Test de antrenament EN 2022 matematică, setul 3

Test de antrenament EN 2022 matematică, setul 4

Test de antrenament EN 2022 matematică, setul 5

Cum se calculează media de admitere la liceu în 2022

În 2022, media de admitere la liceu se calculează pe baza mediei generale la Evaluarea Națională, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20%, potrivit broșurii de admitere.

Admiterea la liceu în 2022 va avea loc, ca în fiecare an, după ce se va încheia Evaluarea Națională 2022. Există și o formulă pe care absolvenții de gimnaziu o pot folosi pentru a-și calcula media de admitere la liceu în 2022, respectiv: MA= 0,2 × ABS+ 0,8 × EN, unde:

MA = media de admitere;

ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;

EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a.

Așadar, media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Urmăriți Impact.ro și pe