Modalitatea prin care Castelul Corvinilor a reușit să scape de facturile uriașe la gaze naturale

Ana Anitoiu 18.02.2022, 15:34
Modalitatea prin care Castelul Corvinilor a reușit să scape de facturile uriașe la gaze naturale

Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor, a reușit să scape de facturile uriașe la gaze naturale printr-o modalitate simplă, chiar înainte de scumpirile ce au avut loc în această iarnă. De altfel, suma datorată pentru luna decembrie a fost mult mai mică față de cea pentru noiembrie.

Cum a reușit Castelul Corvinilor să scape de facturile uriașe la gaze

Modalitatea prin care Castelul Corvinilor a reușit să scape de facturile uriașe la gaze a fost trecerea la o altă metodă de încălzire. Una mai modernă. Monumentul istoric a fost debranșat de la rețeaua de gaze. Țevile au fost tăiate, iar vechile centrale au fost scoase din funcțiune.

Din acest an, Castelul Corvinilor va fi încălzit cu ajutorul panourilor alimentate cu energie electrică ce au fost cumpărate de pe bursă. Acestea dau căldură prin intermediul radiațiilor infraroșii. Primele astfel de panouri au fost montate în Turnul Nou de Poartă.

Vor mai rămâne legate de două centrale de gaz, deocamdată, secțiile muzeale din clădirile aflate în curtea exterioară a Castelului Corvinilor. Înlocuirea sistemului de încălzire pe gaze cu cel ce se bazează pe panouri face parte din proiectul de restaurare pe fonduri europene a acestuia.

Modalitatea prin care Castelul Corvinilor a reusit sa scape de facturile uriase la gaze
Castelul Corvinilor. Foto: unsplash.com

Cu cât a scăzut factura la gaze pentru Castelul Corvinilor, din noiembrie în decembrie

Ultima factură la gaze naturale ce a fost achitată de primărie pentru Castelul Corvinilor a fost de 4.174 de lei, pentru luna decembrie. Aceasta a vizat consumul înregistrat de anexele castelului.

Spre deosebire de factura la gaze pentru luna decembrie, cea pentru noiembrie a fost de peste 6.800 de lei. Aceasta a inclus și consumul din castel, înainte de a fi făcută debranşarea.

Motivele din spatele implementării modalității prin care Castelul Corvinilor a scăpat de scumpirea gazelor

Sistemul de încălzire de la Castelul Corvinilor, bazat pe centrale termice murale pe gaz şi radiatoare, a fost schimbat din mai multe motive. Printre acestea se numără faptul că aspectul monumentului istoric era stricat de tubulaturile pozate la vedere.

În plus, eficiența termică era redusă, iar normele funcţionării centralelor termice pe gaz erau pe deplin satisfăcute, potrivit documentației proiectului de restaurare a Castelului Corvinilor, în valoare de aproximativ cinci milioane de euro, derulat începând din anul 2019.

Castelul Corvinilor, construit în secolul al XV-lea de familia lui Ioan de Hunedoara, se numără printre cele mai reprezentative construcții din România, din epoca medievală. În prezent, mai multe zone ale edificiului sunt în curs de reabilitare. Însă, accesul vizitatorilor este permis în aproape toate încăperile.

Vor fi amenajate spațiile de vizitare la Castelul Corvinilor și vor fi introduse în circuitul de vizitare spaţii mai puţin accesibile din aşezarea medievală.

Urmăriți Impact.ro și pe