Mobilizare în forță la Timiș. Ce au reușit să facă cei 200 de voluntari în zona morilor de apă

Elena Avramescu 17.05.2021, 17:11
Mobilizare în forță la Timiș. Ce au reușit să facă cei 200 de voluntari în zona morilor de apă

Ce au reușit să facă cei 200 de voluntari în Timiș. În decursul weekendului trecut, împrejurimile celor 22 de mori de apă din zona Rudăria au reușit să fie igienizate, iar lemnul a jumătate dintre mori a fost tratat împotriva dăunătorilor. Totul s-a întâmplat în cadrul unei acţiuni derulate de Asociaţia Acasă în Banat, la care au participat peste 200 de voluntari din ţară şi din străinătate.

Ce au reușit să facă cei 200 de voluntari în Timiș

A fost, puțin spus impresionant, rezultatul celor aproape 3.000 de ore de muncă cumulate în cadrul proiectului „Hai la Rudăria” implementat de Asociaţia Acasă în Banat. În acest sens vorbim despre mai mult de 1.000 de saci de gunoi adunaţi, remorci de deşeuri ridicate, curăţenie la toate cele 22 de mori de apă din localitate, defrişarea vegetaţiei sălbatice din arealul morilor, igienizarea precum şi tratarea lemnului la 11 mori de apă.

În plus, au fost vopsite punţile de legătură şi au fost amenajate bănci şi mese pentru viitorul traseu turistic. În ziua finală a proiectului, voluntarii au reușit să macine făină şi să înveţe câteva dintre secretele morăritului de la morari din sat.

Ne dorim foarte mult ca prin acest proiect să punem în valoare morile de apă din sat, sunt mori care trebuie descoperite şi care au o valoare etnografică deosebită, păstrând foarte multe elemente tradiţionale, arhaice. Turiştii pot descoperi un peisaj rural minunat, autentic, care trebuie şi merită păstrat. Pentru noi, ca organizatori, a fost impresionantă mobilizarea voluntarilor, dar şi a întregii comunităţi locale, începând cu Rrimăria şi Consiliul Local Eftimie Murgu, a spus preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat, Radu Trifan.

Ce au reusit sa faca cei 200 de voluntari in Timis
Voluntari in Timis

Mihai Otiman, primarul comunei Eftimie Murgu, a declarat că rezultatele acţiunii din aceste zile sunt pur și simplu spectaculoase.

Suntem responsabili ca de acum înainte să menţinem curăţenia şi toate aceste mori de apă să fie puse în valoare aşa cum trebuie. La noi, la Eftimie Murgu, morăritul are o tradiţie veche de sute de ani şi trebuie să o păstrăm şi să o dăm mai departe, a spus primarul Mihai Otiman.

Astfel că prima etapă a demersului asociaţiei a fost susţinută financiar de Fundaţia Orange, iar în perioada următoare se vor desfăşura alte două etape care vor presupune lucrări de întreţinere şi reparaţii la morile de apă, înlocuirea acoperişurilor de tablă cu şindrilă şi amenajarea unui traseu turistic care să includă vizitarea morilor care nu sunt atât de cunoscute.

Chiar și dezvoltarea economică a zonei o să fie încurajată prin crearea unui brand produs la Rudăria, dar şi prin comercializarea făinii măcinate aici.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...