Misterioasa călătorie a Elenei Udrea din Costa Rica în Europa: ce plănuiește fostul ministru și unde vrea să ajungă

Ciprian Ioana 08.07.2019, 15:59
Misterioasa călătorie a Elenei Udrea din Costa Rica în Europa: ce plănuiește fostul ministru și unde vrea să ajungă

Despre Elena Udrea se știa că este în Costa Rica, unde se bucura încă de libertate pentru că decizia de condamnare din dosarul Gala Bute a fost anulată. Dar fostul ministru a decis să revină în Europa. Pe internet au apărut deja fotografii de pe aeroport cu Elena Udrea. O călătorie învăluită în mister care naște multe speculații.

ACTUALIZARE: Elena Udrea a recunoscut că se află în România. Fostul ministru a făcut dezvăluirea pe pagina sa de Facebook.


Elena Udrea a plecat în Costa Rica în urmă cu un an și jumătate. Era judecată aici în dosarul Gala Bute, în care procurorii o acuzau de fapte de corupție comise pe vremea când conducea Ministerul Turismului.

În Costa Rica a ajuns și Alina Bica, fosta șefă a DIICOT și bună prietenă cu Elena Udrea. Ambele au fost, însă, arestate după ce au primit în țară condamnări definitive. Elena Udrea – șase ani în dosarul Gala Bute, iar Alina Bica – patru ani în dosarul în care a fost judecată alături de Adriean Videanu.

O decizie a Curții Constituționale referitoare la completurile de judecători care le-au condamnat a suspendat, însă, pedepsele primite. Cele două au fost eliberate din închisoare și, în acest moment, cele două sunt libere și pot călători oriunde.

Elena Udrea profită din plin, se pare, de această libertate.

Elena Udrea, din Costa Rica în Europa

Elena Udrea s-ar fi îmbarcat, duminică, de pe un aeroport din Costa Rica și s-ar fi îndreptat spre Europa. Avionul cu care a plecat ar fi aterizat la Frankfurt, iar Digi24 menționează că fostul ministru a călătorit alături de fiica și de mama sa.

Cele trei ar fi aterizat la Frankfurt, dar nu se știe dacă, de acolo, s-au urcat într-un alt avion sau dacă au plecat spre o altă destinație.

Omul de afaceri Cornel Tăbăcaru, citat de Mediafax, susține că Elena Udrea ar fi precizat, în urmă cu câteva zile, că vrea să plece din Costa Rica. Dar destinația indicată ar fi fost Londra, mai ales că există zboruri directe.

„Din informaţiile noastre – în sensul că nu a vorbit cu nimeni, din ce ştim noi – ea trebuia să se îmbarce pentru Londra. Ea trebuia să se îmbarce pentru Londra şi să se întoarcă în Costa Rica. Dar faptul că poza a surprins-o împreună cu mama şi copilul ei a schimbat planul de acum 2-3 zile. (…) Din punct de vedere al legii din Costa Rica, ea nu are voie să se întoarcă în ţara de origine. (…) Din zvonurile din Costa Rica ce ştiu eu, intenţia ei nu mai era să stea (în Costa Rica, n.r.), intenţia ei era să renunţe la aplicaţia de refugiu şi să întoarcă în România în ideea în care ea spune că nu mai are nicio treabă cu legea şi nici că cei din România i-ar pregăti ceva gen Radu Mazăre, să scoată din sertare nu ştiu ce”
Cornel Tăbăcaru, om de afaceri

Există zvonuri că Elena Udrea se află în România

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Câteva publicații din România au prezentat, pe parcursul zilei de luni, informația că Elena Udrea ar fi ajuns în România. Numai că această informație nu a fost confirmată oficial până la publicarea acestui articol.

Dacă Elena Udrea a ajuns în România, atunci spusele omului de afaceri Cornel Tăbăcaru pot fi puse sub semnul întrebării. Asta pentru că el susținea că legea din Costa Rica nu i-ar permite să se întoarcă în țara natală.

De fapt, omul de afaceri face referire la cererea de azil politic pe care Elena Udrea susținea că a depus-o în Costa Rica. E un proces care durează și, teoretic, dacă solicitanul alege să părăsească țara în cursul acestei proceduri, atunci cererea sa nu mai e relevantă.

Până una alta, Elena Udrea se poate bucura de libertate și, grație deciziilor CCR, procesul său va fi reluat, cel mai probabil, de la zero. Fostul ministru e avantajat de ambele decizii ale Curții Constituționale. Atât cea referitoare la completurile de trei judecători, cât și cea privind completurile de cinci judecători.

Condamnarea definitivă a Elenei Udrea, cea primită în dosarul Gala Bute – 6 ani cu executare – a fost deja anulată ca urmare a deciziei luate de judecătorii CCR. Ei au constatat că aceste completuri au fost constituite ilegal.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe