Mircea Geoană: „Nu se anticipează riscuri la adresa securității țărilor NATO”

Mihnea Tălău 18.03.2022, 14:55
Mircea Geoană: „Nu se anticipează riscuri la adresa securității țărilor NATO”

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, grupul de luptă al NATO care urmează să fie desfăşurat pe teritoriul României este deja în faza iniţială de operaţionalizare de capabilităţi. El a afirmat, vineri, că în cadrul summitul de la Madrid de săptămâna viitoare vor fi luate deciziile definitive cu privire la flancul estic, iar România va avea primul grup de luptă.

Un importat summit NATO la Madrid

Grupurile de luptă de pe flancul estic vor fi înființate în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, cel din țara noastră fiind cel mai avansat.

„Primul grup de luptă din cele patru pe care le vom înfiinţa în această parte a Europei, cel din România, este deja în faza iniţială de operaţionalizare de capabilităţi. Şi celelalte 3 din Bulgaria, din Ungaria şi din Slovacia vor face acelaşi lucru în următoarele săptămâni

România va avea probabil primul grup de luptă din cele patru înfiinţate, iar liderii noştri săptămâna viitoare vor discuta, iar la Madrid vor lua deciziile definitive cu privire la postura de apărare şi descurajare pe flancul estic, care va fi mult mai robustă decât astăzi, care va fi mai permanentă decât astăzi şi care va fi mai sustenabilă şi integrată decât ce avem astăzi”, a declarat Mircea Geoană.

La forțele din țările NATO se adaugă și soldați americani, francezi și belgieni.

„Pe lângă forţele din ţări NATO, care au venit ca măsuri de vigilenţă sporită – şi aici am văzut 1.000 de soldaţi americani care au venit, primele contingente din forţa rapidă a NATO condusă de Franţa, cu 550 de francezi, 300 de belgieni – grupul de luptă care se stabileşte în România, şi care deja a început să funcţioneze sub comanda Franţei şi cu ajutorul, evident, al României, ca ţară gazdă, va avea un număr de alţi aliaţi, care au anunţat deja intenţia de a participa şi această listă este deschisă”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.

Volodimir Zelenski, avertisment îngrijorător pentru România. Ce ar trebui să facă autorităţile noastre urgent

Nu se anticipează riscuri pentru țările din Alianța Nord-Atlantică

El a apreciat că nu se anticipează riscuri la adresa securității țărilor din Alianța Nord-Atlantică în contextul războiului din Ucraina.

„În continuare nu anticipăm riscuri la adresa securității țărilor aliate. Federația Rusă are, astăzi, în Ucraina, blocate 75% din totalul forțelor sale militare și nu anticipăm, inclusiv din acest punct de vedere, riscuri la adresa securității țărilor aliate.

În același timp, suntem foarte preocupați de faptul că, în pofida unui început de dialog diplomatic, semnalele sunt că Federația Rusă va continua acest asalt pe trei direcții strategice în jurul Kievului, în este și în sud și, din păcate, anticipăm că acest conflict va mai dura”, a adăugat oficialul NATO.

Geoană a mai spus că săptămâna viitoare va fi un summit al liderilor NATO la care va participa și președintele SUA Joe Biden, premierul Canadei, Justine Trudeau și liderii europeni. Se va decide, probabil, continuarea acordării de sprijin financiar, militar și umanitar Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...