Minune în medicină. Cum a reușit un bărbat paralizat de 10 ani să meargă din nou

Beatrice Dumitru 27.05.2023, 16:37
Minune în medicină. Cum a reușit un bărbat paralizat de 10 ani să meargă din nou

O nouă cercetare dezvăluie cum un dispozitiv medical a ajutat un bărbat care a rămas paralizat în urmă cu zece ani să se ridice și să meargă din nou. O echipă de oameni de știință din Elveția a făcut ca acest lucru să fie posibil. Iată cum au reușit

Cum a reușit bărbatul să meargă din nou

Lui Gert Jan Oskam, în vârstă de 40 de ani, i s-a spus că nu va mai merge niciodată după ce și-a rupt gâtul într-un accident. Cu toate acestea, după operație, bărbatul a reușit să urce scări și să parcurgă distanțe de peste 100 de metri. O echipă de oameni de știință de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne au dezvoltat și implantat o „interfață creier-coloană” care creează o legătură neurologică directă între creier și măduva spinării.

Astfel, implanturile din creier urmăresc intențiile de mișcare, care sunt transferate fără fir către o unitate de procesare pe care o persoană o poartă ca un rucsac. Intențiile sunt traduse în comenzi pe care unitatea de procesare le trimite înapoi prin al doilea implant pentru a stimula musculatura, notează CNN.

Minune în medicină. Cum a reușit un bărbat paralizat de 10 ani să meargă din nou
Gert Jan Oskam merge din nou, după zece ani.

Ce spune bărbatul care merge din nou după zece ani

Gert-Jan Oskam a rămas paralizat în urmă cu zece ani, nemaifiind capabil să își miște picioarele, mâinile și trunchiul. Acesta a spus că acum poate merge cel puțin 100 de metri, în funcție de zi, și poate sta în picioare fără să se ajuter de mâini timp de câteva minute.

Dorința mea a fost să merg din nou și am crezut că este posibil. Am încercat multe lucruri înainte, iar acum trebuie să învăț din nou să merg normal, în mod natural, pentru că așa funcționează sistemul”, a spus Oskam.

Cercetările anterioare au arătat că pulsurile electrice direcționate pot stimula zone ale piciorului necesare pentru a merge. Noua tehnologie permite mișcări mai naturale și o adaptare mai bună la diferite medii, pentru că reface legătura dintre două zone ale sistemului nervos central.

Gert-Jan Oskam a mai avut implantate dispozitive de stimulare, însă acestea aveau nevoie de mișcare pentru a declanșa stimularea. „Acum, pot face ce vreau, când mă decid să fac un pas stimularea se activează„, spune el.

Explicația medicilor

Doctorul Gregoire Courtine a explicat că această stimulare este diferită, deoarece Oskam are „control deplin asupra parametrului de stimulare, ceea ce înseamnă că se poate opri, poate merge, poate urca pe scări”. După operațiile de implantare a dispozitivelor, s-au stabilit rapid canalele de comunicare neurologică. Oskam făcea pași într-o zi de antrenament.

Conexiunea dintre cele două implanturi a rămas stabilă de peste un an, inclusiv perioada petrecută de pacient acasă. Mersul independent, cu ajutorul „punții digitale”, l-a ajutat pe Oskam să redobândească suficientă putere să facă câțiva pași și când dispozitivul este oprit.

Oskam a fost primul participant la studiu, dar cercetătorii au speranțe pentru viitor. Această cercetare validează posibilitatea recreării unei legături neurologice între creier și măduva spinării, iar conexiunea are loc rapid. Dar ar dori să reducă dimensiunea sistemului pentru a-l face mai portabil.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...