Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a făcut o acuzație dură, miercuri, la adresa țărilor din Uniunea Europeană care se opun unui embargo asupra petrolului și produselor petroliere din Rusia, drept sancțiune împotriva Moscovei, în contextul războiului din Ucraina.
Comisia Europeană a propus, miercuri, un embargo pentru petrolul și produsele petroliere din Rusia. Instituția blocului comunitar a menționat ca acesta să intre în vigoare în șase luni pentru exporturile de țiței și în opt luni pentru motorină și alte produse petroliere. Însă, nu toate țările din Uniunea Europeană au fost de acord.
Dmitro Kuleba a publicat o înregistrare video pe Twitter în care a spus că țările membre ale blocului comunitar care nu vor să oprească importul de petrol rusesc sunt „complice” la crimele de război comise de Rusia în Ucraina.
„Dacă o țară din Europa continuă să se opună embargoului asupra petrolului rusesc, atunci vor exista motive întemeiate să spunem că această țară este complice la crimele comise de Rusia pe teritoriul ucrainean”, a spus Dmitro Kuleba.
Ungaria se numără printre țările care au respins propunerea de embargo cu privire la petrolul rusesc pe care a făcut-o Comisia Europeană, „în forma actuală”. Argumentul a fost că această decizie ar avea consecințe grave asupra securității energetice a țării.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a spus că țara lui ar putea să susțină măsurile propuse de Comisia Europeană numai în cazul în care petrolul importat din Rusia prin conducte va fi exceptat de la sancţiuni.
Alte state care au respins embargoul au fost Slovacia, Republica Cehă și Bulgaria. Comisia Europeană a propus admiterea unor excepții pentru Ungaria şi Slovacia, astfel încât aceste țări să îl poată aplica cu un an mai târziu față de celelalte state din Uniunea Europeană. Însă, Slovacia a cerut o perioadă mai lungă, de trei ani.
Vicepremierul Bulgariei, Assen Vassilev, a declarat că țara lui s-ar confrunta cu o creștere semnificativă a preţurilor combustibililor în cazul în care va fi pus în aplicare acest embargo. Republica Cehă a transmis că va solicita o perioadă de doi-trei ani de exceptare, la fel ca Slovacia, ca să-și poată crește capacitatea de transport a conductelor petroliere.
România nu se numără printre țările din UE care nu vor un embargo petrolier împotriva Rusiei. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că țara noastră își permite să oprească importul de petrol rusesc. Oficialul a dat asigurări că această decizie nu se va reflecta în facturile la gaz ale românilor.