Ministrul Sănătăţii vrea restricţii pentru românii nevaccinaţi. Ioana Mihăilă, propunere controversată

Iancu Andreea, Ana Ionescu 28.07.2021, 08:32
Ministrul Sănătăţii vrea restricţii pentru românii nevaccinaţi. Ioana Mihăilă, propunere controversată

Pe măsură ce varianta Delta a coronavirusului care a declanșat pandemia pare să se extindă în mai multe state, autoritățile din România încearcă să ia măsuri. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, vrea restricții pentru românii nevaccinați, lansând totodată o propunere controversată. Specialiștii se străduiesc să impulsioneze cetățenii să se imunizeze anti-covid, pentru a evita un nou scenariu îngrijorător din toamnă.

Ministrul Sănătății vrea restricții pentru românii nevaccinați. Ce propunere controversată lansează Ioana Mihăilă

În ședința coaliției de guvernare, ministrul Sănătății a anunțat o propunere controversată, care vizează restricții pentru românii nevaccinați. Ioana Mihăilă a vorbit astfel despre două ipoteze de lucru, legate de restricții în cazul persoanelor neimunizate împotriva Covid-19. Acestea vin în contextul în care ministrul a anunțat că 87% dintre cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 apărute în ultimele săptămâni, în timp ce 91% din decesele cauzate de COVID-19 au fost înregistrate în rândul persoanelor nevaccinate.

Astfel, ministrul Sănătății a propus în cadrul ședinței coaliției un set de măsuri restrictive pentru cei nevaccinați. Printre acestea se numără testarea obligatorie a personalului medico-sanitar nevaccinat, pe cheltuiala acestora, precum și acces limitat în perioada weekendului în zonele neesențiale. Toate aceste propuneri anunțate de către Ioana Mihăilă urmează să fie discutate împreună cu premierul și cu membrii Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare.

Vorbim de două ipoteze de lucru legate de restricţii. Sunt, pe de o parte: o propunere legislativă pentru personalul medico-sanitar, propunere care a mai fost discutată anterior, şi anume obligativitatea testării pentru personalul medico-sanitar nevaccinat şi va merge ca propunere de lege în funcţie de decizia şi ce recomandări ne vin de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi, de asemenea, în funcţie de nivelul de incidenţă. Costurile nu sunt suportate de sistemul public. A doua măsură restrictivă este legată de accesul persoanelor nevaccinate în weekend în spaţiile publice neesenţiale, a explicat Mihăilă.

Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății, vrea restricții pentru românii nevaccinați
Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății

Ce se întâmplă cu persoanele vaccinate. Ministrul este mult mai indulgent în privința lor

În timp ce românii nevaccinați au parte de restricții, în cazul persoanelor vaccinate ministrul propune continuarea relaxărilor. Aceștia pot să își desfășoare activitate de la birou fără mască, în continuare, dacă colegii de muncă sunt vaccinați. Totodată, oficialul român a precizat că toate propunerile restrictive în cazul nevaccinaților urmează să fie discutate și analizate, urmând ca măsurile concrete să fie anunțate zilele următoare.

Cred că, având în vedere evoluţia pandemiei, relaxările pentru vaccinaţi pot să continue şi mi se pare normal ca vaccinaţii să stea în continuare în birouri fără mască, dacă toţi cei din biroul respectiv sunt vaccinaţi, dar, pentru persoanele nevaccinate, care sunt cele mai expuse riscului, dacă cifrele cresc semnificativ, să existe restricţii. Ce am făcut a fost să prezentăm, de fapt, în coaliţie măsuri care au funcţionat în alte state. Acestea au fost ipoteze de lucru, nu s-a luat încă o decizie, urmează ca săptămâna viitoare să reluăm fiecare dintre aceste măsuri şi să vedem care vor fi considerate oportune, a declarat ministrul Sănătății vineri seară la B1 Tv.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...