Ministrul Sănătății revine cu precizări importante. Anunț important despre prelungirea stării de urgență în România

Raluca Juncu 08.07.2020, 14:04
Ministrul Sănătății revine cu precizări importante. Anunț important despre prelungirea stării de urgență în România

Ministrul Sănătății a discutat miercuri despre posibilitatea revenirii la starea de urgență, în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de infecție cu coronavirus, din ultimele săptămâni. Deocamdată, Nelu Tătaru spune că nu se impune acest lucru.

Nelu Tătaru: Nu se impune starea de urgență deocamdată

„Am mai discutat acest lucru (n.red. starea de urgență), în acest moment nu se impune (…) Vedem evoluția ulterioră și mă repet, la propunerea INSP, Ministerul Sănătății, CNSU, propunere către președintele României, este atributul președintelui României, dar într-un context care în acest moment nu face”, a precizat ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru spune că autoritățile analizează permanent situația epidemiologică din România și că își dorește să existe un cadrul legal pentru care să poată fi aplicate măsuri pentru a limita creșterea numărului de infecții cu SARS-COV-2.

„Gestionăm o criză a pandemiei, vreau să avem o legislație care să ne permită să ne desfășurăm activitatea, să revenim la acele cazuri de 100 și ceva de infectări pe zi. Facem o analiză, facem o propunere spre starea de urgență. Creșterea numărului de cazuri e de la o zi la alta și atunci se poate declara o stare suplimentară decât cea de alertă, dar evaluarea ne va da și răspunsul”, a declarat la orele prânzului, ministrul Sănătății, potrivit Digi24.

GCS: Bilanțul ultimelor 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în România au apărut 555 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, cea mai mare valoare înregistrată de la începutul epidemiei în România și până în prezent. Acest lucru duce numărul total de cazuri de infecție la 30.175, în timp ce cel al deceselor la 1.817, arată cele mai recente date furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienți vindecați și 1.485 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Internați la secția de Terapie Intensivă sunt acum 237 de pacienți, aflați în stare gravă, după ce au intrat în contact cu virusul.

„Creşterea este semnificativă. Dacă lumea nu începe să respecte mai mult regulile, riscul de a continua creşterea este destul de serios. Nu putem să spunem că este rea voinţă din parte populaţiei. Pentru măsurile de relaxare pe care le-am luat, existau nişte măsurii compesatorii: portul măştii, să nu te duci în grupuri de oameni pe care nu-i cunoşti şi aşa mai departe. Este greu de spus de la ce număr de cazuri putem recomanda revenirea la starea de urgenţă”, a declarat Raed Arafat la Digi24, ca răspuns la creșterea alarmantă a numărului de infecții, în România.

Sursa foto: Inquam Photos 

Urmăriți Impact.ro și pe