Ministrul Sănătății intervine în cazul Tesloianu: „Noi ne-am făcut datoria”

Elena Avramescu, Diana Dumitrache 28.02.2023, 11:42
Ministrul Sănătății intervine în cazul Tesloianu: „Noi ne-am făcut datoria”

În prezent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, așteaptă decizia justiției cu privire la cazul medicului ieșean Dan Tesloianu, ce a fost acuzat că a montat unor pacienți dispozitive medicale cardiace luate de la cadavre.

Alexandru Rafila, noi informații despre cazul Tesloianu

„Eu n-aș vrea să comentez asupra acestui aspect, știți bine că e o anchetă penală în derulare. Noi ne-am făcut datoria și Parchetul General a menționat acest lucru, din punct de vedere al furnizării întregului sprijin și a informațiilor necesare pentru soluționarea cât mai rapidă a acestui caz.

În mod evident, dacă pe un echipament scrie că e de unică folosință, e de unică folosință. Dacă ai o seringă de unică folosință, e clar că poți să o folosești a singură dată, nu poți s-o folosești de mai multe ori. Cred că lucrul ăsta trebuie să fie clar pentru toată lumea. Din ce cunosc, a existat și finanțare suficientă pentru acest program din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Eu nu pot să comentez dacă mai există sau nu mai există o astfel de practică, eu singurul lucru pe care-l pot spune e dacă e legal sau nu în România o astfel de practică, ori legislația în vigoare nu permite acest lucru. Din cauza asta n-aș vrea să comentez mai mult și să lăsăm organele de cercetare penală să-și facă datoria”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, pentru B1 TV.

Alexandru Rafila a ținut să mai precizeze că astfel de situații nefericite nu fac altceva decât să ducă la scăderea încrederii în sistemul medical.

Ministrul Alexandru Rafila a recunoscut ca a suferit de reactii dupa vaccin
Ministrul Alexandru Rafila a recunoscut ca a suferit de reactii dupa vaccin

„Când există astfel de fapte, care până la urmă sunt fapte de corupție, scade încrederea nu numai în sistemul de sănătate, în orice sistem care validează astfel de fapte, dar noi nu facem acest lucru, dimpotrivă: cred că prin tot ce a făcut Ministerul Sănătății în ultimul an a demonstrat că nu tolerează faptele de corupție și derulează și activități preventive susținute și vom veni cu precizări în perioada imediat următoare”, a mai spus Rafila.

Ulterior s-a aflat că în referatul prin care s-a cerut arestarea medicului Dan Tesloianu, medicul amodifica formularele privind „Consimțământul informat al pacientului”. Mai precis, cardiologul lua fiecare document în parte după care adăuga un pasaj scris de mână.

Așadar, doctorul menționa că pacientul cu pricina și-a dat acordul pentru pentru implantarea unui stimulator cardiac refolosit, când, de fapt, persoana în cauză nu era înştiinţată de acest lucru.

„Respectiv formularele Consimțământul informat al pacientului, prin adăugarea, ulterior semnării acestora de către pacienţi, unui paragraf olograf, înainte de rubrica cu semnătura persoanelor în cauză și fără a le aduce la cunoștință, că bolnavii și-ar fi exprimat acordul prealabil pentru implantarea unui dispozitiv extras din cadavre şi/sau efectuarea de modificări ulterioare pe FOCG (prin utilizarea de corectoare, rescriere şi/sau adăugiri), referitoare la implanturi de dispozitive extrase de la pacienți decedați”, au notat procurorii în referatul prin care au cerut instanței arestarea medicului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...