Ministrul Sănătăţii, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. Ce spune Ioana Mihăilă despre un posibil val patru al pandemiei

Cristian Cojocaru 09.05.2021, 18:53
Ministrul Sănătăţii, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. Ce spune Ioana Mihăilă despre un posibil val patru al pandemiei

Ministrul Sănătăţii, a venit cu dezvăluiri în care vorbește despre relaţia pe care o are cu Florin Cîțu. În cadrul unei emisiuni televizate, Ioanei Mihăilă i s-a cerut să caracterizeze această relație, în condițiile în care fostul ministru era adept al restricțiilor.

Ministrul Sănătăţii face dezvăluiri despre relaţia pe care o are cu premierul

În cadrul emisiunii de la Prima TV, ”Insider Politic”, Ioana Mihăilă a fost întrebată de către moderatorul emisiunii, Sebastian Zachmann cum ar caracteria relația pe care o are cu premierul României, având în vedere că Vlad Voiculescu susținea restricțiile, în timp ce ea vorbește despre măsurile de relaxare.

“Au trecut doar două săptămâni de la numirea mea. Până acum, relaţia este una bună, dar trebuie, înainte de a trage aceste concluzii, să înţelegem că discutăm de perioade diferite, discutăm de mijlocul şi apogeul valului trei, care a fost în iarnă, unde a fost groaznic, unde numărul de paturi de Terapie Intensivă a reprezentant un stres, unde pacienţii trebuiau ţinuţi în unităţile de primiri urgenţe înainte de a primi un pat de Terapie Intensivă, versus perioada de acum în care chiar dacă există presiune pe sistemul de sănătate în legătură cu cazurile COVID, presiunea începe să scadă” , a explicat Ioana Mihăilă, în cadrul emisiunii.

Totodată, ministrul Sănătății a adus în discuție și cel de-al patrulea val al pandemiei. Aceasta a afirmat că pandemia nu mai ridică atât de multe probleme, având în vedere că nu mai există o presiune așa mare asupra spitalelor și implicit, asupra secțiilor de Terapie Intensivă. Ioana Mihăilă a mai adăugat că dacă toată lumea se va vaccina, atunci pandemia ar putea lua sfârșit în curând.

Ioana Mihaila a afirmat ca nu s-a stabilit daca persoanele vaccinate pot renunta la masca in spatiile inchise
Ioana Mihaila a afirmat ca nu s-a stabilit daca persoanele vaccinate pot renunta la masca in spatiile inchise

Apariția celui de-al patrulea val depinde de cetățeni

Momentan nu a fost stabilit dacă se va renunța la mască în spațiile închise pentru persoanele vaccinate în spațiile închise. Ioana Mihăilă a adăugat că un al patrulea val pandemic depinde doar de cetățeni, iar condiția esențială constă în vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane.

“Aş vrea să vă dau o dată exactă, ar fi foarte bine să ştim că din 5 iunie pandemia se termină şi noi putem reveni la viaţa de dinainte. Din păcate, răspunsul la această întrebare nu poate fi atât de exact, depinde de virus, depinde de noi, depinde de autorităţi, depinde de o sumedenie de lucruri. Dar dacă toate lucrurile se aşează aşa cum trebuie, adică dacă ne vaccinăm, dacă până când ne vaccinăm continuăm să respectăm măsurile de protecţie, pandemia se va finaliza cât de curând”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătății a precizat faptul că momentan nu există dovezi științifice care să confirme un procent al populației pentru a putea vorbi despre imunizare în masă. Moderatorul emisiunii a intervenit, spunând că anterior s-a discutat despre un  procent cuprins între 60% și 70% din populație pentru imunizare.

“Da, dar încă nu avem o certitudine tocmai pentru că este un virus nou la care nu avem istoric şi nu ştim la ce să ne aşteptăm. Cu cât se vaccinează mai mulţi oameni, cu atât mai repede se va întâmpla lucrul ăsta. În plus, nu ştim dacă cei care au trecut prin infecţie contribuie la numărul acesta total de persoane rezistente la o reinfecţie. Pe lângă vaccinare contează şi din nou şi insist pe lucrul acesta cum ne protejăm până când reuşim să atingem acesta acest procent critic. (…)

Vaccinarea protejează mai ales pentru formele severe de boală, are un grad mai redus de protecţie pentru formele asimptomatice sau formele uşoare de boală, ceea ce implică că, dacă după vaccinare totuşi contractăm virusul, riscăm într-o măsură mică, e adevărat, să transmitem mai departe celorlalţi şi atunci e important ca pe lângă vaccinare, până când ne vom afla într-un grup de oameni care sunt toţi vaccinaţi, să continuăm să păstrăm mască”, a continuat Ioana Mihăilă.

Urmăriți Impact.ro și pe