Ministrul Sănătății, avertisment pentru următoarea perioadă! Ce este important să știe toți românii

Luiza Moldovan 10.04.2020, 13:16
Ministrul Sănătății, avertisment pentru următoarea perioadă! Ce este important să știe toți românii

Ministrul Sănătății, avertisment pentru următoarea perioadă! Ce este important să știe toți românii și de ce următoarele două săptămâni sunt critice pentru noi.

Ministrul Sănătății, avertisment pentru următoarea perioadă! Ce este important să știe toți românii

Până acum, România a înregistrat o evoluție lină a cazurilor noi de infectați, dar problema cea mai mare abia acum începe, odată cu apropierea sărbătorilor de Paști, când mulți români din străinătate vor vrea să vină în țară. Este părerea ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care estimează că vârful epidemiei, la noi, va fi înregistrat peste două sau chiar trei săptămâni și va ajunge până în jur de aproximativ 10 – 12.000 de cazuri.

Ministrul spune că totul depinde de modul în care vor înțelege românii să respecte sugestiile autorităților române.  Tătaru speră ca această creștere a numărului de cazuri să nu fie bruscă, pentru a nu pune presiune pe sistemul medical. Numărul de noi cazuri crește moderat, la fel și numărul de noi cazuri critice, spune Tătaru, care adaugă și că, deocamdată, numărul de cazuri care necesită ventilație nu este mare.

„Avem în acest moment 1.723 de paturi de ATI complet utilate, 1.723 de ventilatoare. În cazurile critice, tocmai accesul la ventilatoare este cel care face diferenţa. Nu avem deocamdată foarte multe cazuri pe terapie intensivă sau pe ventilator. Suntem pregătiţi în acest moment pentru numărul de cazuri pe care îl avem, suntem pregătiţi să facem faţă. Rămâne ca evoluţia, explozia sau nu a unui număr de cazuri critice să ne arate în ce măsură sistemul sanitar vibrează sau ajunge la o saturaţie”, a spus Tătaru în interviul acordat digi24.

Tătaru:
Tătaru: „Următoarele două săptămâni sunt critice”

Personalul de testare necesită, în unele cazuri, instruire

Totodată, cazurile asimptomatice sau cele ușoare, spune ministrul, vor fi tratate la domiciliu sau în carantină, dacă gradul de infectare va ajunge să treacă peste capacitatea de internare a spitalelor.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

În privința capacității de testare, vorbim de 4.000 de teste efectuate în fiecare zi, în 55 de puncte, dar se pune și problema calificării personalului. În unele cazuri, acesta trebuie instruit. Dacă, de exemplu, Clujul are o capacitate de 1.000 de teste pe zi, sunt spitale județene care nu reușesc să facă nici 100 și altele care abia dacă reușesc să facă 40-50 de teste de zi, lucru care se întâmplă din cauza personalului care se instruiește.

De asemenea, potrivit lui Tătaru, până acum au fost efectuate 51.802 teste. Persoanele asimptomatice nu sunt testate decât dacă fac parte dintr-o anchetă epidemiologică. Cei confirmați asimptomatici iau cel mult Paracetamol.

Medicament antiviral care se va produce în România

Nelu Tătaru a mai vorbit de posibilitatea ca, în săptămânile următoare, România să producă un medicament antiviral care există deja pe piață și care este deja folosit în tratarea pacienților cu Covid-19 – Plaquenil, pe care urmează să-l producă Antibiotice Iași cu materie primă din India, unde sunt deja încheiate contracte.

În acest moment, România are 178 de pacienți la ATI. Până acum, au fost vindecate 647 de persoane. Se află în carantină 25.586 de persoane. Alte 87.400 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Urmăriți Impact.ro și pe