Ministrul Sănătăţii, atenționare pentru populație. Este alertă de holeră, oamenii sunt sfătuiţi să bea apă doar din surse autorizate

Badea Violeta 23.06.2022, 13:30
Ministrul Sănătăţii, atenționare pentru populație. Este alertă de holeră, oamenii sunt sfătuiţi să bea apă doar din surse autorizate

Avertisment pentru români. Ministrul Sănătăţii a transmis, de curând, o atenționare pentru cetățenii României, după ce în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care produce holera. De asemenea, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a emis o informare pentru populație și toate unitățile medicale din județ. Iată ce a declarat Alexandru Rafila!

Ministrul Sănătății, avertisment despre holeră

Alexandru Rafila a vorbit joi, 23 iunie, despre posibilitatea de a se introduce restricții la granița cu Republica Moldova, după ce vibrionul de holeră a fost depistat în Republica Moldova.

„Nu sunt cazuri de holeră. Doar bacterii identificate în ape reziduale. Nu e cazul de restricții”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, conform celor de la DCMedical.

Amintim că vibrionul de holeră a fost descoprit în apă pe plaja de la Vadul lui Vodă, de pe malul Nistrului. Un semnal de alarmă a tras și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Reprezentanții au sporit atenția la triajul epidemiologic în taberele de refugiați.

De asemenea, aceștia au mai anunțat că verifică riguros respectarea regulilor igienico-sanitare din aceste tabere și a atenționat rețeaua medicală din teritoriu să anunțe imediat DSP despre orice caz de suspiciune, notează monitorulsv.ro.

S-a depistat un caz de holera in Republica Moldova
S-a depistat un caz de holera in Republica Moldova

Ce se recomandă cetăţenilor români

DSP le recomandă cetățenilor români să consume apă de băut numai din surse autorizate. Mai mult decât atât, oamenii sunt sfătuiți să respecte regulile de igienă privind spălarea mâinilor, precum și a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate. De asemenea, reprezentanții DSP recomandă evitarea scăldatului în bălți sau lacuri a căror apa este necontrolată.

„Am avertizat medicii de familie să fie vigilenți în ipoteza in care vreun pacient vine cu suspiciune, după diagnosticarea cazului din Republica Moldova. S-a trimis un mesaj populației prin care se insistă pe păstrarea igienei, consumul de apă potabilă din surse sigure”, a declarat Gabriela Băncilă, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava.

Precizăm că vibrionul holeric este prezent, de regulă, în apele care prezintă o ușoară salinitate și unele tulpini ale acestei bacterii cauzează holera. Varianta descoperită în țara vecinăa nu face parte din cele mai periculoase variante ale bacteriei, dar ingerarea apei contaminate poate duce la apariția unor simptome severe, cum ar fi greața sau voma.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...