SPECIAL

Ministrul român omorât de celebrul Carlos Șacalul. L-a trădat pe Iuliu Maniu, iar premierul Franței îl ajutase să „evadeze”

Mihnea Tălău 20.08.2022, 09:00
Ministrul român omorât de celebrul Carlos Șacalul. L-a trădat pe Iuliu Maniu, iar premierul Franței îl ajutase să „evadeze”

Fostul ministru de Interne în 1944, Nicolae Penescu, un apropiat al liderului de atunci al PNȚ, Iuliu Maniu, a supraviețuit la două atentate. Unul în 1946, cel de-al doilea, în 1981, pus la cale de cunoscutul terorist, Carlos Șacalul, la ordinul generalului de Securitate Nicolae Pleşiţă.

Victimă și călău

În timpul comuniștilor, el a fost victima unui prim atentat, pe care l-a trecut ușor, numai că, explozia produsă de al doilea atentat l-a rănit grav pe Penescu, care, ulterior, la câteva luni, s-a stins din viaţă.

Nicolae Penescu a făcut parte din grupul de lideri ţărănişti care au căzut pe 14 iulie 1947, în capcana înscenării de fugă din ţară de pe aeroportul Tămădău. Chestionați despre Iuliu Maniu şi despre relaţiile cu colaboratorii apropiaţi, o parte din cei arestați pe aeroport s-au desolidarizat în anchetă, de Maniu. Printre aceștia s-a numărat şi Nicolae Penescu, care a cedat interogatoriilor motivând că dorește ca ”soţia să îi fie eliberată”, scrie Adevărul.

Deși l-a ”vândut” pe Maniu, despre care a declarat că ”era un dictator cu surâsul pe buze şi cu mănuşi în mână”, expresie preluată și folosită ulterior de propaganda comunistă, în noiembrie 1947, Nicolae Penescu a fost condamnat pentru înaltă trădare de Tribunalul Militar al Regiunii II Bucureşti.

El a primit 5 ani de temniţă grea, 2 ani de degradare socială, confiscarea averii şi cheltuieli de judecată de 50.000 de lei. Ulterior, pedeapsa sa a fost majorată la opt ani muncă silnică.

În 1955 a fost trimis cu domiciliul obligatoriu în Bărăgan. În septembrie 1959, a fost arestat din nou şi condamnat la 15 ani muncă silnică şi deţinut la Jilava. În aprilie 1963 a aflat că soţia sa a murit, la scurt timp, după eliberare.

Penescu a pus în Franța bazele Consiliului Naţional Român

În 1968, când generalul Charles de Gaulle a vizitat România împreună cu primul ministru Couve de Murville, fost coleg la Universitatea din Paris cu Nicolae Penescu, Ceauşescu i-a acordat permisiunea de a vizita Franţa.

Profitând de ocazie, Nicolae Penescu a rămas în exil la Paris unde sub conducerea sa s-a constituit sub conducerea sa o ramură externe a Ultimul secretar general al partidului lui Iuliu Maniu, Penescu era contestat de cercurile foştilor ţărănişti deoarece, cedând presiunilor Securităţii, depusese o mărturie defavorabilă lui Iuliu Maniu şi celorlalţi acuzaţi în timpul procesului din 29 octombrie – 11 noiembrie 1947.

Cu toate acestea, Nicolae Penescu a fost însă acceptat ca preşedinte al Uniunii Românilor Liberi, organizaţie a diasporei româneşti. În Franţa, după desfiinţarea Comitetului Naţional Român, în iunie 1978, Penescu a pus bazele Consiliului Naţional Român, cu reprezentanţe în 5 state europene, în SUA, Canada şi Australia. Prin intermediul acestui organism, a adus la cunoştinta lumii libere teroarea exercitată de regimul comunist din România.

„Memoriile lui Nikita Hruşciov” au explodat

Pentru toate acestea, cât și pentru trecutul său, Nicolae Penescu a reprezentat un obiectiv al Securităţii, întrucât activitatea sa deranja regimul de la Bucureşti. Ceaușescu a trecut la măsuri radicale. Pe 3 februarie 1981, Nicolae Penescu, în vârstă de 85 de ani, a primit la locuinţa sa din Paris un pachet al cărui conţinut declarat era o carte – „Memoriile lui Nikita Hruşciov” în limba spaniolă.

Numai că, pachetul disimula o încărcătură explozivă, trimisă de Direcţia de Informaţii Externe, din Securitatea română, condusă de generalul Nicolae Pleşiţă, prin intermediul teroristului Carlos Șacalul.

Explozia l-a rănit grav pe Nicolae Penescu la gât, piept, faţă şi mâini, iar după câteva luni de spitalizare, acesta a decedat din cauza unor probleme respiratorii, după alte surse în urma unei crize cardiace.

Generalul Pleşiţă, audiat de procurori în 2005 în dosarul lui Carlos Șacalul, a declarat atunci că Ceauşescu i-ar fi comandat cunoscutului terorist cel puţin 7 atentate, pentru care ar fi plătit milioane de dolari.

Nicolae Penescu a fost înmormântat în cimitirul Père-Lachaise din Paris.

În 12 octombrie 1998, prin sentinţa penală nr. 40, Curtea Supremă de Justiţie a admis recursul în supraveghere, declarat de procurorul general şi a casat toate sentinţele declarate împotriva lui Nicolae Penescu ca neîntemeiate şi nedrepte.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...