Ministrul Muncii vrea să crească din nou pensiile. Anunță că urmează o renegociere

Ana Anitoiu 11.08.2022, 10:25
Ministrul Muncii vrea să crească din nou pensiile. Anunță că urmează o renegociere

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, miercuri, că vrea să crească din nou pensiile. Oficialul a spus că urmează o renegociere și că va propune eliminarea procentului din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru pensii.

Ministrul Muncii, despre majorarea pensiilor

Marius Budăi a explicat că va propune eliminarea procentului din PNRR pentru pensii în contextul în care fiecare țară din Uniunea Europeană ar trebui să aibă independenţa de a-şi decide politicile sociale şi economice.

„Este crudul adevăr din România. E încă o dovadă în plus că ceea ce poate pentru unii a părut un moft atunci când am venit la guvernare, şi anume primul pachet social, când nici nu era vorba de război şi de toate ce au urmat acestui război, nu a fost un moft pentru PSD. Vă aduceţi aminte când în ianuarie am majorat pensia minimă cu 25% şi restul pensiilor cu 10%.

Nu a fost un moft. E o necesitate. Pensiile sunt încă foarte mici în România, de aceea nu înţeleg de ce cineva ne-a condamnat la sărăcie pentru 50 de ani de acum încolo.

De aceea, lupta mea teribilă şi o voi continua, atât timp cât voi avea susţinerea preşedintelui Marcel Ciolacu şi a întregului PSD, această luptă de rediscutare şi de renegociere a PNRR. Media Uniunii Europene este în jur de 13%”, a spus Marius Budăi, la emisiunea „Subiectiv” de la Antena 3.

Ministrul Muncii vrea sa creasca din nou pensiile
Ministrul Muncii, Marius Budai. Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Ministrul Muncii: „Nicăieri nu există o asemenea încorsetare”

De asemenea, ministrul Muncii a spus că a studiat majoritatea PNRR-urilor şi toată legislaţia ţărilor statelor membre din Uniunea Europeană, alături de colegii săi și atașații de muncă pe care Ministerul Muncii îi are în Uniunea Europeană. Oficialul a declarat că nu există nicăieri o asemenea „încorsetare” ca în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.

„Pot să vă spun că una din primele solicitări pe care le-am avut, când am acum onoarea să fiu ministru în Guvernul României, a fost să le solicit colegilor mei din Ministerul Muncii o motivare (…) Nu există. Şi mai ales pe 50 de ani. Se ştie foarte clar cine era atunci la guvernare, nu mai reiau”, a adăugat ministrul.

Marius Budăi a mai spus că a discutat de mai multe ori cu cei de la Comisia Europeană, iar aceștia acceptă orice dialog bazat pe argument. Ministrul Muncii a anunțat că s-a început construirea argumentele necesare. El a menționat că a vorbit și cu președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, despre scoaterea procentului din PNRR referitor la pensii.

„Tratatele Uniunii Europene spun în felul următor – statele membre au independenţă, respectând regulile, bineînţeles, de a-şi hotărî politicele sociale.  De când am format această coaliție politică care susţine Guvernul, că noi şi în consultanţa pe care o derulăm cu Banca Mondială plecăm de la legea 127, pentru că este o lege bună.

În deplasările pe care le fac în ţară toţi colegii de la Casele Naţionale de Pensii, nu am găsit niciunul care să spună că legea 127 nu este bună. Şi nici nu au cum, pentru că ei au lucrat-o. Fiecare casă teritorială de pensii a avut câte un reprezentant în comisia centrală care a lucrat la această lege. Toţi colegii îmi cer să apar legea şi o voi face. Pe baza acestei consultanţe, care avem un termen, în 31 decembrie”, a adăugat el.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a mai spus că mai are la dispoziție cel mult trei săptămâni pentru a finaliza un material pe care să-l pună pe masa discuțiilor. Oficialul a precizat că partenerii sociali vor fi invitați la discuții.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...