Ministrul Muncii, declarații de ultim moment. Cine poate beneficia, de fapt, de șomaj tehnic

Redacția IMPACT 27.03.2020, 11:44
Ministrul Muncii, declarații de ultim moment. Cine poate beneficia, de fapt, de șomaj tehnic

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru susține declarații la Guvern, alături de Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului României. Reprezentanții Guvernului au explicat măsurile privind acordarea.

Declarațiile ministrului Muncii, Violeta Alexandru

Violeta Alexandru spune că Guvernul alocă fonduri pentru companiile a căror activitate a suferit modificări în urma răspîndirii coronavirusului. Pentru dispunerea angajaților în șomajul tehnic, nu este nevoie ca reprezentantul unei companii să aloce bani, întrucât aceste cheltuile vor fi suportate de Guvern, pe perioada stării de urgență.

„Pentru solicitările adresate de companiiile a căror activitate e afectată de epidemie, se pot depune documente la AJOFM pentru a putea beneficia de fondurile de la guvern. Primul pas pe care trebuie să îl facă fiecare angajator este să își pregătească actele. Fac precizarea că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic”, a declarat Violeta Alexandru.

„Plățile se vor face direct de către AJFOM. La începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperierea costurilor de șomaj tehnic. Pentru alte categorii din mediul neguvernamental prevederile se aplică total. Pentru alte categorii, prevederile privind șomajul tehnic li se aplică în totalitate.

Echipele AJFOM sunt în prima linie. Primesc întrebările dumneavoastră pentru PFA procedura prevede o declarație pe proprie răspundere care să se depună solicitări la agențiile județene urmând că după aia să se efectueze plățile. Toate aceste solicitări se pot depune online. Toate cererile se pot depune online Am inclus prevederi detaliate cu privire la remunerarea sportivilor. Fiecare club se va prezența la AJOFM. Prin aceste măsuri am creat o procedura mai simplă, mai clară, mai eficientă. Am dispus comunicarea exclusiv în mediul online.

Ordonanța clarifică și situația în care pentru cei care au mai multe contracte, vor putea activa unul singur care îi avantajează cel mai mult.

Am asigurat plata pentru mămicile aflate acasă în îngrijirea copilului și fonduri pentru inserție. Am solicitat să includem și creșele. Din punct de vedere juridic creșele nu sunt unități de învățământ. Creșele nefiind beneficiare ale prevederii pe care ministrul Educației a anunțat-o și anume, închiderea unităților de învățământ Se poate solicită ajutorul pentru deces on-line Toți angajatorii care au luat măsură de suspendare a contractelor de muncă se califică pentru ajutorul de stat. Perioada pentru care se aplică această facilitate este perioada stării de urgență. Aceste facilități se accorda de la 16 martie până la sfârșitul acestei stări de urgență. Ajutorul de șomaj tehnic se decontează de către stat. Contractele de muncă suspendate în luna martie vor putea fi decontate, ajutorul de șomaj tehnic va fi decontat de către stat pentru numărul de zile aferente perioadei stării de urgență. Ministerul face plata în 15 zile prin ANOFM către cei care au depus cereri”, a declarat Ministrul Muncii, potrivit Mediafax.

Pentru contractele de drepturi de autor

„În ceea ce privește contractele încheiate pe drepturi de autor, a fost inclusă o prevedere specială și aceștia beneficiază de o indemnizație de 75 la sută din salariul minim pe economie pe perioada stării de urgență, a declarat Ionel Dancă.
Urmăriți Impact.ro și pe