Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră! Ce trebuie să știe românii care beneficiază de șomaj tehnic

Andrei Cezar 24.04.2020, 15:18
Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră! Ce trebuie să știe românii care beneficiază de șomaj tehnic

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, i-a luat în colimator pe patronii care își obligă angajații să muncească, deși aceștia din urmă sunt în șomaj tehhnic. Ce trebuie să facă românii care se află în această situație, ne răspunde chiar ministrul Muncii, în cele ce urmează.

Anunț de ultimă oră al ministrului Muncii în privința românilor aflați în șomaj tehnic

Violeta Alexandru a declarat vineri că au fost semnalate situații în care angajatorii au cerut angajaților, trimiși în șomaj tehnnic, să își desfășoare în continuare activitatea. Ministrul Muncii le atrage atenția patronilor și spune că acest demers este contrar legii. Iar angajaților care se află într-o asemenea situație le transmite să seiseze Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

”În unele situații angajatorii le-au cerut angajaților să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situație să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă și să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu știu că trecem printr-o perioadă dificilă, dar trebuie să respectăm cu toții legea și trebuie să recunoaștem asumat faptul că atunci când depui o cerere cu respectarea cadrului legal și anume cu suspendarea temporara a contractelor de muncă. Suspendare înseamnă că angajatul rămâne la domiciliu, rămâne înrt-un alt spațiu decât spațiul de muncă sau nu i se dau sarcini de făcut în această perioadă, angajatorul asumând acest lucru prin solicitarea adresată în vederea obținerii fondurilor guvernamentale.”, a declarat ministrul Muncii.

Se fac ultimele plăți pentru șomajul tehnic aferent lunii martie

Violeta Alexandru a mai precizat că deja s-au făcut peste 90% din plățile pentru șomajul tehnic, rămânand ca vineri și luni să se facă restul. Acest lucru înseamnă că peste 600.000 de români au primit deja banii. Ministrul Muncii atarage totodată atenția angajatorilor să facă plățile aferente șomajului tehnic, către angajați, în decurs de maxim 3 zile de la primirea decontului, așa cum scrie și în lege.

”Pentru angajatori: intrarea bbanilor în conturi înseamnă să plătiți în 3 zile. În lege e chiar stipulat acest terment. Vă rog să-l respectați! Banii trimiși de guvern trebuie ajunși la oameni în termen de 3 zile.”

https://www.facebook.com/violetaalexandruoficial/videos/269846330710417/

Urmăriți Impact.ro și pe