Ministrul Muncii a anunțat când vor crește pensiile și care vor fi, de fapt, categoriile de venituri ce vor intra în vizorul autorităților. Raluca Turcan a explicat ce se întâmplă la recalculare cu pensionarii care iau doar câteva sute de lei.
Soarta veniturilor pensionarilor din România a fost subiect de dezbateri intense în ultimele săptămâni, pe scena politică. În contextul în care premierul vorbea, în urmă cu câteva zile, despre o reformă a sistemului, ministrul Muncii a anunțat când vor crește pensiile.
Invitată în emisiunea lui Radu Tudor, Raluca Turcan a explicat că în urma procesului de recalculare, pensiile mai mici vor fi majorate.
„Evident că vor fi pensii care se vor modifica. Principiul pe care noi îl aplicăm va conduce ca ulterior procesului de recalculare să crească mult mai mult pensiile mici care acum au un nivel mic pentru că oamenii au beneficiat de factori de contributivitate.
În urma formulei pe care o vom aplica tot ei vor fi mai avantajați și în felul acesta vom încerca să reducem din inechități, adică din diferența dintre cea mai mare și cea mai mică pensie”, a declarat Raluca Turcan, la Antena3.
Cât despre cazurile în care, după recalculare, veniturile vor scădea, ministrul Muncii a explicat că acestea „vor rămâne la un nivel mai mic, până când celelalte le ajung din urmă”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Acesta este un principiu care s-a aplicat peste tot și de fiecare dată când s-au mai făcut recalculări pe un număr de dosare limitate. Pensiile mici vor crește mult mai mult decât pensiile mari. Noi ne-am asumat pentru planul de reformă pentru Planul Național de Redresare și Reziliență ca undeva după trimestrul 2 al anului 2022 să încercăm să avem o prezentare publică a acestui subiect și la finalul lui 2022 proiectul să fie votat în Parlament. Mi-aș dori ca anul 2023 să ne prindă cu o lege a pensiilor modificată”, a mai spus Raluca Turcan, pentru sursa citată.
Ministrul a declarat că în România nu se va renunța la pensionarea anticipată, însă autoritățile își doresc o „clarificare a modului în care se acordă grupele de muncă”.
„Eu cred că e momentul ca în România să ajungem, pe de o parte, să ajungem să stimulăm menţinerea în viaţa activă a oamenilor, dacă pot şi dacă doresc (…) şi în acelaşi timp să încercăm să mai facem un pic de curăţenie în privinţa pensionărilor anticipate. Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată. Ea există peste tot în lumea aceasta.
Întrebarea este cum au acces oamenii la pensionarea anticipată şi aici avem discuţii foarte serioase, Ministerul Muncii, o să lansăm în curând o campanie prin care Inspectoratele Teritoriale de Muncă să facă o verificare temeinică la angajatorii economici care, din diferite motive, fac solicitări să intre în condiţii de muncă speciale sau deosebite, ceea ce duce la accesarea unor grupe de muncă, şi implicit pensionarea anticipată”, a declarat ministrul Muncii, luni seară, la Antena 3.