Ministrul Finanţelor exclude reducerea CAS cu 5%: Guvernanţii au responsabilitatea de a nu „păcăli” oamenii

Ana Anitoiu 25.03.2022, 20:41
Ministrul Finanţelor exclude reducerea CAS cu 5%: Guvernanţii au responsabilitatea de a nu „păcăli” oamenii

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, vineri, că exclude reducerea contribuţiei pentru asigurări sociale (CAS) cu 5%. Oficialul a spus că guvernanţii au responsabilitatea de a nu „păcăli” oamenii şi că o astfel de măsură ar însemna „aruncarea în aer” a bugetului de stat şi a bugetului de pensii.

Ministrul Finanţelor, despre reducerea CAS cu 5%

Adrian Câciu a declarat că la nivelul Guvernului nu a avut loc o discuție referitoare la posibilitatea reducerii CAS. Ministrul a adăugat că nu trebuie să fie înșelați oamenii, deoarece există şi alte măsuri de a creşte veniturile.

„A fost vreodată valabilă reducerea CAS? A fost declarativ, din partea unui analist economic, înţeleg, şi, în rest, dacă prezintă o soluţie din perspectiva unei sustenabilităţi fiscal-bugetare, dar mai ales a unei sustenabilităţi a vieţii oamenilor la care se raportează, putem să o luăm în calcul.

La nivel guvernamental, această discuţie nu a avut loc. Cred că oricine poate să deschidă o carte de aritmetică de clasa a doua, poate vedea care este efectul, fără să ştie economie neapărat, dar poate vedea cât de toxic este acest efect.

Nu trebuie să înşelăm oamenii, sunt şi alte măsuri de a creşte veniturile oamenilor şi ale angajaţilor, o să le vedeţi în planul pe care Guvernul îl va… Nu trebuie să păcălim oamenii, am mai văzut în anii trecuţi pe cineva care spunea taxe zero pe salariul minim. Economia comportă şi economişti, fiecare cu părerea lui, problema este să nu cumva să ajungem să creăm politici publice toxice pentru cetăţeni”, a spus ministrul.

Ministrul Finantelor exclude reducerea CAS cu 5%: Guvernantii au responsabilitatea de a nu „pacali” oamenii
Ministrul Finantelor nu va accepta reducerea CAS cu 5%

De asemenea, Adrian Câciu a atras atenția că taxele aferente mucii sunt ridicate, dar trebuie să fie găsite și alte soluții referitoare la taxare, deoarece aceasta le asigură oamenilor niște drepturi ulterioare.

Adrian Câciu crede că reducerea CAS ar arunca în aer bugetul de stat și de pensii

Totodată, Adrian Câciu a declarat că nu va accepta o propunere referitoare la reducerea CAS. Ministrul a spus că în opinia lui, o astfel de măsură ar însemna să fie aruncat în aer bugetul de stat și cel de pensii. Oficialul a adăugat că pe primul plan este economia, ce trebuie să fie ajutată.

Pe de altă parte, președintele PNL, Florin Cîțu, fost ministru de Finanțe, a declarat, luni, că încearcă să îi convingă pe partenerii din coaliția de guvernare să accepte reducerea CAS cu 5%. Fostul prim-ministru a spus că această măsură ar ajuta pe toată lumea și nu ar discrimina pe nimeni.

Săptămâna trecută, parlamentarii liberali au depus un amendament pentru modificarea Codului fiscal ce prevede diminuarea contribuţiei pentru asigurări sociale (CAS) cu 5%.

PNL, atac la adresa lui Adrian Câciu. „Ar trebui să știe”

De asemenea, după afirmațiile lui Adrian Câciu, PNL a transmis că reducerea CAS-ului de la 25% la 20% ar însemna o creștere a salariului mediu cu 317 lei. Liberalii susțin că această măsură ar avea un impact pozitiv și asupra unei părți dintre pensionari care, începând din acest an, trebuie să achite contribuția la sănătate.

În plus, PNL a transmis că ministrul PSD al Finanțelor ar trebui să știe că reducerea CAS-ul cu 5% va avea un impact pozitiv pentru toți românii și pentru economie. Liberalii au precizat că aceasta este „singura modalitate corectă și nediscriminatorie” de creștere a veniturilor românilor, atât a bugetarilor, cât și a celor din mediul privat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...