Ministrul Educației spune că elevii și studenții vor merge fizic la școală din 13 septembrie. ”Mă pronunț clar în favoarea acestui lucru”

Iancu Andreea 03.08.2021, 16:11
Ministrul Educației spune că elevii și studenții vor merge fizic la școală din 13 septembrie. ”Mă pronunț clar în favoarea acestui lucru”

În aproximativ o lună de zile, elevii și studenții din România urmează să înceapă un nou an școlar. Totuși, contextul epidemiologic actual le dă emoții multora dintre ei, aceștia nefiind siguri dacă vor putea participa fizic la cursuri. Pentru a-i liniști, Ministrul Educației spune că elevii și studenții vor merge fizic la școală din 13 septembrie. Afirmațiile oficialului român sunt susținute de acțiunile pe care personalul școlii, profesorii și autoritățile le-au organizat astfel încât orele să se desfășoare în scenariul obișnuit.

Pe ce se bazează Ministrul Educației când spune că elevii și studenții vor merge fizic la școală

Cu noul an școlar bătând la ușă, mulți dintre părinți, elevi, dar și studenți, se gândesc la modul cum se va desfășura învățământul din toamnă. Veștile venite din partea autorităților sanitare arată că urmează să ne confruntăm cu un al patrulea val al pandemiei, dominat de tulpina Delta. Cu toate acestea, Ministrul Educației spună că elevii și studenții vor merge fizic la școală din 13 septembrie. Oficialul român a dat asigurări în acest sens în cadrul unei declarații susținute astăzi.

Mă pronunţ, cât se poate de clar, în favoarea deschiderii şcolii cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, fără scenarii de funcţionare. Am dreptul să manifest acest optimism, luând în considerare orice alte variante vor apărea din evoluţia epidemiologică, a declarat, marţi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației spune că elevii și studenții vor merge fizic la școală din 13 septembrie
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

“Mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii cu prezență fizică”

Reprezentantul din Educație consideră că elevii din școli și licee, dar și din facultățile din România sunt în siguranță, după ce ministerul a instituit regulile de urmat pe durata pandemiei. În plus, potrivit lui Sorin Cîmpeanu, în prezent nu sunt luate în calcul alte scenarii, astfel că elevii vor reveni în bănci. De asemenea, nivelul ridicat de vaccinare în rândul personalului din învățământ îl ajută să fie optimist. Pe de altă parte, oficialul a menționat că “universităţile pot să decidă singure ce măsuri antipandemie iau”.

Bazându-mă pe informațiile pe care le am în limite de competență, bazându-mă pe cunoașterea condițiilor din școli, în care regulile sanitare au fost respectate mai riguros decât în orice alte locuri, cu excepția unităților sanitare, bazându-mă pe nivelul ridicat de vaccinare a personalului din învățământ, bazându-mă pe acțiunile pe care le avem în vedere pentru a susține importanța și necesitatea vaccinării, mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii cu prezență fizică pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare, asigură şeful de la Educaţie.

Despre admiterea la liceu: “Nu se va schimba modul de admitere la liceu în 2022”

Sorin Cîmpeanu a dat asigurări și cu privire la modul în care se va desfășura admiterea la liceu în 2022. Ministrul Educației susține că acesta nu se va schimba. Astfel, Evaluarea Națională în cazul elevilor de clasa a VIII-a nu va fi modificată și se va desfășura în mod normal, ca și anul acesta.

Cu siguranță nu se va schimba anul viitor (modul de admitere în liceu – n.r.). Astfel de schimbări necesită predictibilitate, necesită un acord al celor implicați și vor putea să fie implementate începând cu admiterea din 2023. Deci pentru părinții elevilor din casa a VIII-a – nu vor fi schimbate condițiile de derulare a Evaluării Naționale, spune Sorin Cîmpeanu.

Pe de altă parte, ministrul spune că ar putea fi introdusă o corectare informatizată, ca singură modificare în cazul examenelor de admitere. Măsura este menită să îi ajute pe elevi.

Asta nu e de natură să impieteze asupra pregătirii elevilor. Dimpotrivă, să fie avantajați prin eliminarea subiectivismului uman. La Evaluarea Națională au fost 20.000 de contestații. Foarte multe s-au soldat cu schimbarea notei. Iar la Bacalaureat au fost 56.000 de contestații, din care 53.000 s-au soldat cu schimbarea notei, a precizat Cîmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe