Ministrul de Finanțe, anunț important despre pensii! Ce se întâmplă cu banii românilor. Schimbări importante

Raluca Juncu 11.12.2019, 13:48
Ministrul de Finanțe, anunț important despre pensii! Ce se întâmplă cu banii românilor. Schimbări importante

Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor a declarat aseară în cadrul unei intervenții live la psotul de televiziune Digi24, că Guvernul a ajuns la un consens în ceea ce privește pensiile speciale, PNL dorindu-și un sistem de pensii bazat pe contributivitate.

Prelungirea vârstei de pensionare. Declarații contradictorii

Interesant de urmărit este faptul că Ministrul Finanțelor a declarat că în cabinetul Executivului nu există intenția de a mări vârsta de pensionare, în contextul în care premierul a menționat ieri că de fapt are în vedere prelungirea vârstei de pensionare. Mai mult, legea pensiilor ar putea fi modificată întrucât Guvernul își dorește să nu mai existe un cumul de pensii și salarii în sistemul public.

Ce spune Ludovic Orban despre o posibilă criză economică
Ludovic Orban a declarat ieri că Guvernula are în vedere prelungirea vârstei de pensionare

Ludovic Orban a spus că pentru unele categorii profesionale ar trebui să existe posibilitatea de a opta pentru vârsta de pensionare și nu să se mai întâmple la fel ca până acum, când e nevoie de aprobarea șefilor. Ministrul Finanțelor a discutat și el despre această chestiune, dar și despre cumulul pensiilor cu salariul, care ar trebui eliminat.

„Nu există această intenție, nu s-a discutat în ședința de Guvern sau în altă parte. Deocamdată nu se discută despre acest proiect. Singurul proiect care vizează pensiile este cel prin care se încearcă să nu mai existe cumul de pensii și salarii în sistemul public. A fost o propunere pe care am făcut-o în acel set de măsuri pentru a reduce presiunea asupra bugetului pentru anul 2020”, a transmit Ministrul de Finanțe.

El mai spune că propunerea textului de lege va trebui să vină din partea Ministerului Muncii, aspect care ar fi de așteptat cât mai curând. În ceea ce privește chestiunea legată de pensiile speciale, Florin Cîțu susține că există mai multe proiecte în Parlament, iar unul din ele vizează chiar eliminarea acestor pensii speciale.

Florin Cîțu: „Nu mai putem avea două Românii”

„Sunt mai multe proiecte în Parlament. Și eu am un proiect care vizează tot ce înseamnă eliminarea pensiilor speciale, care nu include aparatul militar sau pe cei care au primit decizia Curții Constituționale. Sunt mai multe proiecte, cum sunt cele despre impozitare. Vom vedea ce iese din Parlamentul României, până atunci nu știm care este varianta. Este clar că există un consens, în sfârșit, în clasa politică de a face ceva cu acest sistem de pensii speciale”, a mai spus Cîțu în cadrul intervenției la postul de televiziune.
Ministrul mai spune că preferința guvernanților este să transfere tot sistemul de pensii către unul bazat pe contributivitate.

„Consensul este acela că nu mai putem avea pensii speciale, nu mai putem avea două Românii și acest lucru se întâmplă datorită nouă, pentru că am ținut acest subiect pe agenda zilei în ultimii trei ani de zile și am tot spus că acest sistem, prin care avem două categorii, oameni care sunt speciali și alții care primesc pensii bazate pe contributivitate trebuie să se sfârșească”, mai adaugă Florin Cîțu.

 

Sursa foto: Inquam Photos

Urmăriți Impact.ro și pe