Ministrul de Externe al Republicii Moldova: „Unirea cu România a însemnat salvarea de la dictatură și gulag”

Stan Filon 27.03.2023, 15:43
Ministrul de Externe al Republicii Moldova: „Unirea cu România a însemnat salvarea de la dictatură și gulag”

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a sărbătorit 105 ani de la unirea Basarabiei cu România. Înaltul oficial de peste Prut a postat un mesaj pe o rețea socială prin care a amintit ce a însemnat, de fapt, această unire. Ministrul a spus ce ar însemna o nouă unire a Republicii Moldova cu România.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, mesaj emoționant la 105 ani de la unirea Basarabiei cu Regatul României

Pe data de 27 martie se împlinesc 105 ani de la unirea Basarabiei cu România, ocazie cu care Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a postat un mesaj emoționant pe o rețea socială.

„27 Martie 1918 este un moment istoric care a avut un impact major asupra viitorului țării noastre: Unirea cu România, înfăptuită acum 105 ani, a însemnat salvarea Moldovei de la război, comunism, dictatură, gulag și teroare, permițându-ne să ne bucurăm de pace și dezvoltare în anii ce au urmat.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, mesaj emotionant la 105 ani de la unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, mesaj emotionant la 105 ani de la unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei

„Astăzi suntem uniți cu România în lucrul nostru”

Astăzi suntem uniți cu România în lucrul nostru comun pentru a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană și pentru a asigura pacea și securitatea regională”, se arată în postarea lui Nicu Popescu.

Potrivit istoricilor, Basarabia, după cum a fost definită în cadrul administrației țariste prin Tratatul de la București din 1812,  s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917. Atunci și-a proclamat autonomia în cadrul Republicii Ruse, apoi, după Revoluția din Octombrie, și-a declarat independența față de Rusia bolșevică. După doar câteva luni, pe data de 27 martie/9 aprilie 1918 a avut loc unirea cu Regatul României, în cadrul căruia a constituit o provincie.

Această stare a durat timp de 22 de ani, până la 28 iunie 1940 când un ultimatum al guvernului sovietic, care urmărea punerea în aplicare a pactului Ribbentrop-Molotov, a fost adresat României, cerând cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică.

România nu a avut încotro și s-a supus cererii venite de la Moscova. Astfel, după 48 de ore Basarabia a fost ocupată de Armata roșie, iar administrația și Armata Română retrăgându-se, într-un mod haotic, la vest de râul Prut.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...