Cum s-a dat ministrul Cuc în spectacol pe un șantier

Ciprian Ioana 04.04.2019, 11:13
Cum s-a dat ministrul Cuc în spectacol pe un șantier

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a mers, joi, în vizită pe șantierul centurii care ar trebui să ocolească orașul Mihăilești, din județul Giurgiu.

Ministrul a vizitat șantierul drumului construit în regim de centură și care ar urma să ocolească orașul Mihăilești. Răzvan Cuc s-a arătat deranjat de faptul că a găsit prea puțini muncitori la treabă și că lucrările avansează extrem de lent.

Într-un gest teatral, ministrul a luat contractul și l-a rupt. Răzvan Cuc susține că centura orașului ar fi trebuit să fie gata în urmă cu doi ani.

„Am spus că nu voi tolera nemobilizarea în șantier. Vedeți și dvs că mobilizarea aici este nu slabă, foarte slabă. Am văzut vreo patru utilaje pe șantier, nu știu, vreo 10 oameni, eu cred că constructorii își bat joc de români, unii dintre ei, își bat joc de Ministerul Transporturilor și decizia cred că este una simplă, domnul director, eu în momentul de față (rupe contractul…) înmânez foile și astăzi, nu mâine, deci astăzi reziliați contractul. Nu mai tolerez absolut niciun derapaj. Dacă nu sunt toate utilajele pe care și le-au asumat la fața locului, pleacă acasă toate companiile”.

Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor

Ce nu spune ministrul Transporturilor

Gestul ministrului Răzvan Cuc dă bine la televizor și cam acesta a fost și scopul. Realitatea e, însă, că rezilierea acelui contract rupt de Răzvan Cuc a fost anunțată încă din luna martie de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii (CNAIR).

Directorul CNAIR, Narcis Neaga, spunea atunci că rupe înțelegerea cu firma spaniolă Copisa Constructora şi că centura orașului Mihăilești va fi continuată în regie proprie.

„Am chemat firma respectivă…este o firmă spaniolă. Intenţia noastră este de a rezilia contractul. Ei au avut termen de începere în iulie 2016 şi termenul de executare a fost de 12 luni. Nu există probleme cu exproprierile decât într-o zonă mică, care nu le afectează restul lucrărilor. Progresul lor fizic din 2016 până acum este undeva la 30%. Stadiul financiar este de 34%, deci nu sunt probleme cu plăţile din partea noastră”.

Narcis Neaga, director CNAIR, 23 martie

Potrivit lui Narcis Neaga, CNAIR ar mai avea de construit doar 3,2 kilometri.

„Cu această firmă am avut probleme şi la centura Târgu-Mureş. Nu au resurse financiare, nu au resurse umane şi invocă faptul că nu am plătit la zi. Însă plăţile sunt la zi. Ei invocă o clauză contractuală, o formulă de escaladare a preţurilor. Timp de 12 luni compania nu a considerat normal să aibă o formulă de actualizare a preţurilor şi, din acest motiv, nu a fost introdusă în contract. Ei şi-au asumat această situaţie şi au semnat contractul. Nu vii după trei ani să spui că nu ai formulă de escaladare a preţului când tu pe şantier ai 10-15 oameni”.

Narcis Neaga, director CNAIR, 23 martie
Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe