Ministrul Barna Tanczos, despre vânzările record de anul acesta ale mașinilor electrice şi hybrid: „Ne apropiem de sfârşitul erei diesel”

Elena Avramescu 18.08.2022, 15:38
Ministrul Barna Tanczos, despre vânzările record de anul acesta ale mașinilor electrice şi hybrid: „Ne apropiem de sfârşitul erei diesel”

S-a stabilit o pemieră anul acesta în industria auto, după ce vânzarea autoturismelor electrice şi hybrid a reușit să depășească, pentru prima oară, vânzarea autoturismelor cu motoare diesel. Această creştere pare să fi fost realizată cu ajutorul stimulentelor acordate prin Programul Rabla PLUS, derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, după cum a notat instituţia.

Mașinile electrice şi hybrid au înregistrat vânzările record în 2022

Informațiile au fost furnizate joi, în cadrul unei întâlniri a ministrului Mediului, Barna Tanczos, cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). S-a vorbit despre evoluţia pieţei auto din România, dar și despre posibilităţile de îmbunătăţire a programelor de stimulare a pieţei autoturismelor care nu poluează.

În acest moment, maşinile electrice reprezintă 7,9% din piaţa românească în primele 7 luni ale anului 2022, în timp ce în 2021 reprezentau doar 1,9% din piaţă. În același timp, motorizările pe benzină înregistrează o creştere de 10,1% faţă de perioada similară din 2021, fiind la o pondere de 65,3%.

„Cifrele ne arată că ne apropiem cu paşi repezi de sfârşitul erei diesel. Este primul an pentru România în care se cumpără mai multe maşini verzi decât autoturisme diesel. Este o tendinţă atât la nivel european, cât şi la nivel naţional unde, în ambele cazuri, constatăm o scădere a vânzărilor maşinilor diesel cu aproape 30%, în prima parte acestui an. Dacă ne uităm la autoturismele full electrice, vedem o evoluţie şi mai spectaculoasă, o creştere a cotei de piaţă cu 300% în primele şapte luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Este un semnal că, pe de o parte, românii încep să înţeleagă din ce în ce mai bine importanţa transportului nepoluant, pe de altă parte, este rezultatul clar al programului Rabla Plus. Pentru prima dată avem în România o planificare multianuală, cu accent pe creşterea stimulării pieţei de auto verzi în următorii ani”, a declarat ministrul Barna Tanczos.

Țara unde îți dai rabla la schimb cu o mașină electrică și primești și bani, ca să nu mai poluezi
Masina electrica

În plus, ministrul Barna Tanczos a ținut să informeze că în prezent se lucrează la un nou program de stimulare a achiziţiei automobilelor electrice, destinat automobilelor din sectorul comercial.

„Este evident că nu doar autoturismele personale poluează, ci şi autovehiculele destinate transportului de persoane şi marfă. De aceea, venim în sprijinul agenţilor economici din România, cu un program destinat automobilelor electrice şi hybrid plug-in din sectorul comercial. Lucrăm la studiile de impact şi la analiza pieţei împreună cu reprezentanţii producătorilor şi ai importatorilor auto şi vom lansa Rabla Plus pentru flote comerciale în 2023”, a mai spus Barna Tanczos.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...