Ministrul austriac care s-a opus aderării României la Schengen, primele declarații la București: „Suntem departe”

Mihnea Tălău 26.04.2023, 16:17
Ministrul austriac care s-a opus aderării României la Schengen, primele declarații la București: „Suntem departe”

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, care s-a opus aderării României la Schengen se află în vizită la București la invitația  omologului său român, Lucian Bode. Cei doi au făcut, miercuri, primele declarații la sediul M.A.I., înaintea discuțiilor oficiale.

Relațiile dintre România și Austria s-au deteriorat anul trecut

„Este o continuare firească a activităților desfășurate de structurile ministerelor de Interne din România și Austria, care s-au întâlnit la nivel tehnic, pe parcursul anului”, a afirmat Lucian Bode.

Ministrul român crede că întrunirea poate debloca procesul de aderare al României la Schengen. Relațiile dintre cele două țări s-au răcit anul trecut.

„Este o vizită care dezgheață relațiile bilaterale româno-austriece la nivelul celor două ministere, relații care s-au răcit anul trecut. Pe agenda discuțiilor se află subiectul deblocării procesul de aderare a României la Schengen.

Sper, la finalul acestei zile, ca acțiunile pe care le vom desfășura să contribuie la atingerea acestui obiectiv de țară al României, aderarea la spațiul Schengen.

Vom avea o întâlnire bilaterală în care vom discuta toate aceste aspecte, vom semna trei acorduri între ministerele noastre, vom face o vizită la sediul Poliției de Frontieră Română, la Centrul operațional de comandă iar la finalul acestor activități vom prezenta concluziile”, a continuat Bode.

Kerner nu ne dă prea mari speranțe

Ministrul austriac a afirmat, la rândul său, că sistemul frontierelor externe ale Uniunii Europene nu este funcțional în prezent și a refuzat să dea o estimare pentru momentul în care Austria va renunța la opoziția față de prezența României în spațiul de liberă circulație.

Întrebat de jurnaliști dacă și-a schimbat opinia despre intrarea României în Schengen, Gerhard Karner a răspuns că mai este de așteptat, ”suntem departe”.

”Vă spun foarte deschis, din partea mea, nu pot să vă ofer astăzi o dată fixă. În primul rând vreau să obținem rezultate împreună, pentru ca Uniunea Europeană să fie protejată în zona frontierelor externe”, a spus Kerner.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...