Ministrul Apărării: „Interesele noastre de securitate în Marea Neagră sunt afectate în acest moment”. Rușii se află la 22 de mile marine de România

Ana Anitoiu 06.05.2022, 16:25
Ministrul Apărării: „Interesele noastre de securitate în Marea Neagră sunt afectate în acest moment”. Rușii se află la 22 de mile marine de România

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus, joi seara, că interesele de securitate ale României în Marea Neagră sunt afectate în prezent, în contextul în care rușii se află la 22 de mile marine de țară. Oficialul a precizat că autoritățile de la București sunt îngrijorate de prezența forțelor militare ale lui Vladimir Putin aproape de gurile Dunării.

Ministrul Apărării, despre amenințarea din Marea Neagră

Vasile Dîncu a spus că în ciuda faptului că rușii se află aproape de gurile Dunării, există puține șanse de a începe un conflict militar în această zonă sau în Republica Moldova. El a adăugat că, din punctul său de vedere, țara de peste Prut are nevoie în prezent de ajutor umanitar și sprijin pentru integrarea europeană.

„Pe de altă parte, faptul că Rusia este aproape de gurile Dunării și dacă ne gândim și la posibila dezvoltare spre Odesa și încoace, oricum se află pe Insula Șerpilor, încă nu s-a tranșat acolo bătălia, sunt 22 de mile marine până la granița României, (…) înseamnă că interesele noastre de securitate în Marea Neagră sunt afectate în acest moment și evident că suntem îngrijorați”, a spus Vasile Dîncu, joi seară, la TVR.

Ministrul Apararii: „Interesele noastre de securitate in Marea Neagra sunt afectate in acest moment”
Vasile Dincu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cei mai mulți miniștri ai Apărării din alte țări au înțeles îngrijorarea

De asemenea, ministrul Apărării a declarat că cei mai mulți omologi ai săi care au vizitat România au fost de acord că este normală îngrijorarea autorităților din țară în privința prezenței rușilor aproape de frontieră.

„Am fost cu mai mulți miniștri ai Apărării la Mihail Kogălniceanu. Majoritatea miniștrilor Apărării din Marea Britanie, din Belgia, Olanda, Italia, Germania care au fost acolo au arătat că îngrijorarea noastră este una firească și că avem dreptate de data aceasta, și s-au arătat, bineînțeles, îngrijorați și de faptul că Marea Neagră nu este deschisă de fapt circulației internaționale”, a explicat Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu, despre ce urmează să se întâmple pentru apărarea României

Totodată, ministrul Apărării a spus că în prezent este complet grupul de luptă de la Mihail Kogălniceanu, care a venit prin Comandamentul european al forțelor armate condus de Franța. Vasile Dîncu a precizat că în România sunt prezenți 500 de militari francezi, 300 belgieni, dar și un număr de soldați olandezi. Oficialul a adăugat că la acest grup ar urma să se alăture și militari portughezi.

„Actualitatea este pentru celălalt battle group, cel care a fost stabilit odată cu cele 4 de prezență înaintată în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia, deci cele care completează cumva battle group-uri – cele 4 existente înainte mai înspre nord –

cu încă 4 înspre sud, unde din nou Franța este națiune lider, în care Franța a anunțat deja prezența Belgiei, a Olandei, avem și alte propuneri. Însă, în principiu, Franța fiind națiunea cadru, negociază și alege partenerii pe care și-i ia”, a spus oficialul.

Ministrul Vasile Dîncu a adăugat că intenția este ca până spre finalul lunii iunie, când se va stabili acel concept strategic nou prin Summitul NATO de la Madrid, ar trebui ca România să aibă definitivate toate condițiile și întreaga organizare a acelui battle group. Oficialul a adăugat că probabil, până în iulie sau august, trupele vor fi pe teritoriul țării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...