Ministrul Apărării, declaraţie îngrijorătoare despre dotările armatei. România nu stă deloc bine: „O schimbare rapidă”

Ana Anitoiu 25.03.2022, 21:54
Ministrul Apărării, declaraţie îngrijorătoare despre dotările armatei. România nu stă deloc bine: „O schimbare rapidă”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a făcut o declaraţie îngrijorătoare despre dotările armatei. România nu stă deloc bine și va avea nevoie de o schimbare rapidă în ceea ce privește infrastructura. Oficialul a explicat ce dificultate este întâmpinată în privința achizițiilor militare, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, în urmă cu o lună.

Ministrul Apărării, despre dotările Armatei Române

Vasile Dîncu a declarat că Armata Română are în dotare TAB-uri din anii 1970 și avioane de luptă MiG-21 ce sunt vechi de 40 de ani. Oficialul a precizat că în ciuda faptului că au fost modernizate, acestea sunt „la un alt standard”.

„Noi va trebui să facem o schimbare rapidă în zona aceasta a infrastructurii și este o dificultate acum, pentru că acest război a accentuat, să spunem așa, restrângerea pieței, în momentul acesta nu poți să cumperi de pe piață.

Să spunem că avem noi bani și zicem: plătim și facem achiziții. Nu ai de unde să-ți cumperi de pe piață, pentru că trebuie să-ți comanzi”, a declarat ministrul Apărării, la B1 TV.

Ministrul Apararii, declaratie ingrijoratoare despre dotarile armatei
Ministrul Apararii, Vasile Dincu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Problemă de organizare în domeniul apărării din România

De asemenea, Vasile Dîncu a spus că România are resurse, produce autocamioane și are proiecte interesante referitoare la industria militară. Însă, potrivit oficialului, există o problemă de organizare în domeniul apărării.

„Avem resurse, este o problemă însă de organizare și aici vreau să punem împreună resursele, pentru că noi avem o sumă foarte mare pe care le-o dăm celor din industria noastră de apărare și principala noastră grijă este să crească industria noastră de apărare.”, a spus Vasile Dîncu.

În plus, ministrul Apărării a spus că o parte din industria de apărare a României se confruntă cu lipsa resursei umane, deoarece și-a pierdut specialiștii. De exemplu, se simte lipsa sudorilor în argon. Vasile Dîncu a precizat că salariile și pensiile reprezintă în jur de 60% din vechiul buget pentru apărare, de 2% din PIB.

La începutul lunii martie, președintele țării, Klaus Iohannis, a anunțat că ponderea cheltuielilor din PIB pentru domeniul apărării va creşte de la 2% la 2,5%, în contextul acestui război început de Rusia pe 24 februarie în Ucraina.

Ulterior, Klaus Iohannis a anunțat că până la finalul acestui an, autoritățile vor prezenta un plan în care vor arăta cum vor fi investiți cel mai bine banii suplimentari ce revin domeniului apărării. Președintele a subliniat că armele moderne, deși sunt mult mai scumpe, devin tot mai importante.

Din acest motiv, potrivit președintelui Klaus Iohannis, responsabilii din apărare vor trebui să evalueze cum să fie „chibzuiți cât mai eficient” banii alocați, astfel încât Armata României să aibă atât dotări moderne, cât și militari bine pregătiți, dar și bine răsplătiți pentru munca lor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...