Ministrul Agriculturii vorbește despre ridicarea unor interdicții în următoarea ordonanță militară. La ce se referă

Diana Radu 13.04.2020, 14:06
Ministrul Agriculturii vorbește despre ridicarea unor interdicții în următoarea ordonanță militară. La ce se referă

Ministrul Agricultorii, Adrian Oros a anunțat că în următoarea ordonanță militară ar putea fi prevăzută ridacarea unor interdicții de export în afara Uniunii Europene. Însă, nu se va da liber la exportul produselor de bază, care trebuie să rămână în țară.

Ministrul Agriculturii: noua ordonanță ar putea reglementa exportul unor anumite alimente

Potrivit ministrului Agriculturii ar putea fi permis exportul în afara UE a produselor de panificație procesate. În schimb, exportul produselor de bază, precum: cereale, ulei, zahăr va rămâne suspendat. Ministrul a mai spus că prioritatea este ca în România să existe sufieciente stocuri de produse alimentare de bază.

„Noi acum evaluăm care sunt consecințele ordonanței militare (prin care s-a interzis exportul în afara UE a unor produse agroalimentare de bază – n.red.). Vrem să ne asigurăm că există produsele alimentare de bază pentru populație. Vrem să ne asigurăm că până la noile recolte sunt suficiente stocuri în România. În fiecare zi analizăm ceea ce se întâmplă. S-ar putea ca în noua ordonanță militară unele produse din acea ordonanță să dispară, s-ar putea să adăugăm altele”, a declarat Adrian Oros la Digi24.

ministrul agriculturii, export, ordonanta militara
Noua ordonanță ar putea reglementa exportul unor anumite alimente

România a devenit prima ţară care a blocat exporturile de cereale în timpul pandemiei. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a anunțat joi seară că pe perioada stării de urgență este interzis exportul: grâului, orezului, ovăzului, porumbului, orzului, făinii de grâu, a uleiul de semințe, precum și a zahărului.

Țara noastră este una dintre cele mai mari exportatoare de cereale din Uniunea Europeană, iar blocarea exporturilor ar putea atrage după sine creșterea prețului la grâu la nivel global, sunt de părere specialiștii.

„Vom reevalua ceea ce se întâmplă și vom lua o decizie ca în noua ordonanță să facem unele retușuri. La produsele procesate, la produsele de panificație care sunt procesate. Ne interesează să rămână cereale, ulei, zahăr, deci produsele de bază. Avem instrumentul ordonanțelor militare și putem în fiecare săptămână să actualizăm”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Urmăriți Impact.ro și pe