Miniștrii UE îndeamnă Ungaria să ia parte la embargoul asupra petrolului rusesc

Elena Avramescu 16.05.2022, 13:33
Miniștrii UE îndeamnă Ungaria să ia parte la embargoul asupra petrolului rusesc

Miniștrii de externe ai UE au încercat să facă presiuni publice luni pe Ungaria pentru a-și ridica dreptul de veto asupra unui embargo petrolier propus asupra Rusiei, Lituania afirmând că blocul este „ținut ostatic de un stat membru”. Embargoul propus de Comisia Europeană la începutul lunii mai ar fi cea mai dură sancțiune de până acum după invazia Ucrainei de către Moscova din 24 februarie și include excluderi pentru statele UE cele mai dependente de petrolul rusesc.

Presiuni asupra Ungaria pentru a lua parte la embargoul asupra petrolului rusesc

Însă Ungaria, cel mai apropiat aliat al Moscovei în UE, a declarat că vrea sute de milioane de euro de la bloc pentru a atenua costul renunțării la țițeiul rusesc. UE are nevoie ca toate cele 27 de state să fie de acord cu embargoul pentru ca acesta să continue.

„Întreaga uniune este ținută ostatică de un stat membru, trebuie să fim de acord, nu putem fi ținuți ostatici”, a declarat ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, la sosirea la o întâlnire cu omologii săi, relatează Reuters.

Puțini miniștri au chemat direct Ungaria pe nume în timp ce au vorbit cu reporterii, dar România a spus că depinde de bloc să aducă Budapesta. Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a declarat pe pagina sa de Facebook pe 11 mai că nu se găsește o soluție.

El a spus că guvernul primului ministru Viktor Orban are nevoie de „sute de milioane de dolari” pentru rafinăriile ungare, o creștere a capacității pentru o conductă croată și compensații pentru economia maghiară.

Cu toate acestea, miniștrii UE, din Austria până în Estonia, au spus că va exista în continuare un embargo petrolier, chiar dacă va dura mai mult până la un acord.

Petrol rusesc

„Acest pachet de sancțiuni va fi adoptat și petrolul va fi inclus”, a declarat înaltul diplomat al Estoniei, Eva-Maria Liimets, poziție la care au ecou alții, inclusiv Luxemburg și România. Spania a sprijinit, de asemenea, propunerea Comisiei.

Un embargo petrolier, impus deja de Statele Unite și Marea Britanie și care ar urma a cinci runde de sancțiuni anterioare ale UE, este văzut ca cea mai bună modalitate de a reduce veniturile Rusiei pentru războiul său din Ucraina.

Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a semnalat săptămâna trecută că întâlnirea de luni ar fi putut fi momentul pentru o descoperire. Luni, el a spus că face tot posibilul pentru a debloca situația.

Unii diplomați indică acum un summit din 30-31 mai ca fiind momentul pentru un acord privind interzicerea treptată a petrolului rusesc, probabil peste șase luni, cu o perioadă de tranziție mai lungă pentru Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

Moscova numește invadarea Ucrainei o „operațiune militară specială” pentru a scăpa țara de fasciști, o afirmație despre care Kievul și aliații săi occidentali spun că este un pretext fără temei pentru un război neprovocat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...