Miniștrii europeni de Finanțe au votat propunerea României în Basel III: „Va fi asigurat accesul egal la finanțare în condiții similare pentru toate țările”

Elena Avramescu 08.11.2022, 14:45
Miniștrii europeni de Finanțe au votat propunerea României în Basel III: „Va fi asigurat accesul egal la finanțare în condiții similare pentru toate țările”

Veste bună pentru România, după ce Consiliul UE a fost de acord cu revizuirea normelor bancare ale UE pentru alinierea la prevederile Acordului Internațional Basel III la reuniunea Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN).

Consiliul UE a fost de acord cu propunerea României în Basel III

Aceste noi măsuri au ca unic întărirea rezilienței sectorului bancar, pus în fața unor posibile șocuri economice viitoare, ținând cont de situația cu care se confruntă întreg continentul, dar vor ajuta chiar și la redresarea economică post pandemie și la tranziția către neutralitate climatică.

„La propunerea țării noastre, a fost aprobată prelungirea cu doi ani a actualului regim de reglementare a datoriei publice emisă în moneda altui stat membru. Este un succes pentru noi și pentru restul statelor membre pentru că, astfel, va fi asigurat accesul egal la finanțare în condiții similare pentru toate țările și va fi asigurată tranziția mai lină la standardele prudențiale.

Totodată, România va depune toate eforturile pentru operaționalizarea în cel mai scurt timp a Băncii de Investiții și Dezvoltare în vederea menținerii acesteia pe lista băncilor exceptate de la prevederile cerințelor de capital” , a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Un număr de 27 de miniștri de Finanțe ai ECOFIN s-au întâlnit pentru a discuta pe mai multe teme, precum impactul economic și financiar al agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, precum și stadiul implementării Mecanismului de Redresare și Reziliență. Pe agendă s-a mai aflat raportul anual al Consiliului Fiscal European (EFB), în care este evaluată politica fiscală din timpul redresării economiei după pandemia de Covid-19 și sunt actualizate propunerile de reformă a cadrului fiscal al UE.

Ministrii europeni de Finante au votat propunerea Romaniei in Basel III
Ministrii europeni de Finante au votat propunerea Romaniei in Basel III

În prezent, UE dorește să mărească reziliența băncilor care își desfășoară activitatea în Uniune și să întărească supravegherea acestora precum și gestionarea riscurilor prin finalizarea punerii în aplicare a reformelor de reglementare Basel III, ce au fost convenite de comun acord la nivel mondial.

„Sporim astfel soliditatea și reziliența băncilor care își desfășoară activitatea în Uniune. În finalizarea punerii în aplicare a reformelor internaționale Basel III, este important să ținem seama de particularitățile sectorului bancar din UE și de situația specifică din statele noastre membre.

Sunt încrezător că textele actualizate asupra cărora am convenit astăzi își propun să îndeplinească aceste obiective”, a afirmat Zbyněk Stanjura, ministrul ceh de finanțe.

În plus, din punct de vedere al limitării variabilității nivelurilor de capital ale băncilor calculate prin utilizarea modelelor interne prin intermediul „pragului minim al modelelor interne”, Consiliul este de părere că limita se aplică atât la nivel de grup bancar, cât și la nivelul fiecărei bănci în parte. Cu toate acestea, dacă doresc, statele membre vor avea libertatea de a aplica pragul minim la cel mai înalt nivel de consolidare pentru entitățile din țara lor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...