EXCLUSIV

Ministerul Sănătății atrage atenția: În ce condiții se administrează iodura de potasiu

Mihnea Tălău 04.03.2022, 13:09
Ministerul Sănătății atrage atenția: În ce condiții se administrează iodura de potasiu

Speriați de posibile incidente nucleare, tot mai mulți români au luat, în ultimele zile, cu asalt farmaciile în căutarea pastilelor de iod. După ce liderul de la Kremlin, Valdimir Putin, a ordonat trupelor sale atacarea Ucrainei, perspectiva unui război nuclear este mai aproape ca oricând. În prima zi de război, armata rusă a cucerit centrala de la Cernobîl, pentru ca, vineri să ocupe complexul nuclear Zaporijie, cel mai mare din Europa, unda a izbucnit și un incendiu. În plus Putin a făcut referire și la activarea arsenalului nuclear rus.

În prezent, în România, nivelul de radiații este unul normal, specialiștii afirmând că monitorează acest aspect, îndeaproape, și nu s-au înregistrat creșteri.

La rândul său, Ministerul Sănătății de la București informează că iodura de potasiu, care se utilizează strict în cazul unui incident nuclear, nu trebuie utilizată în mod profilactic, întrucât poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

Romanii isi vor putea face vaccinul anti-gripal si in farmacii

Recomandările Ministerului Sănătății

„Referitor la discuțiile din spațiul public despre utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Acesta mai precizează că producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Recomandările medicilor în administrarea iodurii de potasiu

Reacția medicilor nu s-a lăsat nici ea așteptată, după ce mai multe persoane au achiziționat pastile de iod din farmacie, declarând că preventiv, vor lua în fiecare zi.

Iodura de potasiu este indicată în cazul unui accident nuclear, în primele ore, și se administrează în funcție de mai mulți factori, spre exemplu, intoleranță sau vârstă.

Persoanele mai în etate își amintesc cu siguranță de tragedia de la Cernobîl, din aprilie 1986, când valul de radiații în urma exploziei reactorului a cuprins Europa. Atunci s-au administrat astfel de pastile de către autorități, mulți considerând, nejustificat totuși, că salvarea a venit de la acestea.

Trebuie știut că aceste pastile nu împiedică iodul radioactiv să intre în organism, protejează doar tiroida și nu protejază organismul de alte elemente radioactive în afara iodului radioactiv.

Ca mod de administrare, dar repet numai în cazul unei catastrofe, pastilele sunt recomandate în primele șase ore, câte două pastile de 65 mg de persoană pentru adulți și câte o pastilă pentru copii. Recomand tuturor sa nu facă stocuri, să nu ia medicamente necontrolat, întrucât se pot declanșa reacții adverse foarte periculoase pentru sănătate”, a declarat pentru impact.ro, medicul Ciprian Tănăsescu.

Nu numai în România s-a manifestat isteria cu pastilele de iodură de potasiu. În mai multe țări europene, cetățenii au achiziționat în câteva ore o cantitate egală cu ce se vindea într-un întreg an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...