Ministerul Sănătății a stabilit. Elevii vor fi testați lunea și joia, în sălile de clasă

Nicu Stan 12.11.2021, 20:43
Ministerul Sănătății a stabilit. Elevii vor fi testați lunea și joia, în sălile de clasă

Ministerul Sănătății a hotărât. Elevii vor fi testați lunea și joia, în sălile de clasă, împotriva coronavirusului. De asemenea, testarea elevilor se va face cu teste antigenice rapide din salivă.

Ministerul Sănătății a anunțat cum vor fi testați elevii în școli. Care sunt zilele de testare împotriva coronavirusului

Ministerul Sănătății a stabilit strategia de testare a elevilor în școli împotriva coronavirusului. Testarea se va realiza în prima şi în a patra zi lucrătoare a săptămânii, în sala de clasă, de către cadrul medical sau persoanele desemnate din cadrul unităţii de învăţământ.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a finalizat procedura de lucru pentru realizarea testării rapide antigen din salivă, în vederea diagnosticării infecţiei cu COVID-19 a elevilor în unităţile școlare.

Testarea elevilor va fi incheiata prin dezinfectia mainilor
Testarea elevilor va fi incheiata prin dezinfectia mainilor

Testarea elevilor se va face la începutul orelor de clasă

„Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima şi în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii. La nivelul fiecărei unităţi de învăţământ se va organiza procesul de testare. Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unităţii de învăţământ, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă şi uşor de executat, fără a necesita cunoştinţe medicale de specialitate”, informează ministerul Sănătății printr-un comunicat de presă.

Personalul va fi învățat cum să procedeze cu testele utilizate

Astfel, personalul unităţilor de învăţământ urmează să fie instruit în ceea ce privește colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deşeuri medicale cu potenţial infecţios.

Astfel, testele vor fi aruncate în coşuri de gunoi cu capac şi pedală, prevăzute cu sac de gunoi, şi vor fi colectate şi eliminate pe un circuit separat, potrivit prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.

Testările se vor finaliza cu dezinfecția mâinilor

Conform ministerul Sănătății, procedura de testare a elevilor se va finaliza cu dezinfecţia corectă a mâinilor, după cum menţionează specialiștii ministerului.

Ministerul Sănătății a specificat și ce se va întâmpla în cazul elevilor depistați pozitiv:

– cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunţa imediat părinţii/reprezentantul legal al elevului;

– elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spaţiul special desemnat şi organizat, unde va fi monitorizat de către un cadrul medical sau persoanele special desemnate;

– cadrul medical/persoanele responsabile vor solicita la direcţiile de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti efectuarea testării prin metoda RT-PCR elevului.

Cine va coordona din punct de vedere metodologic testarea elevilor în școli

„De asemenea, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor coordona din punct de vedere metodologic, în colaborare cu inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, testarea pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 a elevilor în unităţile de învăţământ şi vor asigura instruirea cadrelor medicale şi a persoanelor desemnate din unităţile de învăţământ privind modalitatea de utilizare a testelor antigen de salivă”, a specificat Ministerul Sănătății.

Urmăriți Impact.ro și pe