Ministerul Educației majorează bursele pentru elevi. De când se va aplica mărirea

Nicu Stan, Ana Ionescu 27.08.2021, 14:32
Ministerul Educației majorează bursele pentru elevi. De când se va aplica mărirea

Ministerul Educației a făcut un anunț care va bucura mulți elevi. Astfel, anunțul vizează majorarea burselor pentru elevi. De asemenea, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat de când ar putea fi acordate bursele elevilor mărite.

Vești bune pentru elevi. Ministerul Educațiai a anunțat că se măresc bursele pentru elevi

Sunt vești bune pentru elevi după ce ministerul Educațiai a annțat că se ia în calcul mărirea burselor. Astfel, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit cu precizări de ultimă oră și a anunțat că se discută majorarea burselor, iar propunerea ar urma să se aplice din anul școlar 2021-2022.

Ministrul Educaţiei a declarat că în urma unor discuţii purtate cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor, guvernul ia în calcul ”o modificare semnificativă în plus” a cuantumului minim al burselor pentru elevi.

Cresc bursele pentru elevi din acest an scolar
Cresc bursele pentru elevi din acest an scolar

Se poartă discuții pentru mărirea burselor

”Am discutat şi zilele trecute, am discutat şi astăzi cu Consiliul Naţional al Elevilor şi luăm în calcul o modificare semnificativă în plus a cuantumului minim al burselor pentru elevi”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, el a mai precizat că propunerea este ca măsura să fie aplicată începând cu semestrul II din anul şcolar 2021-2022. Astfel, întrebat când vor fi crescute bursele, ministrul a precizat că ”răspunsul este mai amplu, pot să vă spun că propunerea este ca începând din ianuarie 2022 să avem creşteri semnificative ale cuantumului minim”.

La cât vor ajunge bursele elevilor

În ceea ce privește valoarea cu care vor crește bursele, ministrul a vorbit despre cererile elevilor, dar și despre propunerile făcute de Ministerul pe care îl reprezintă.

Astfel, brusa de performanță propusă de Ministerul Educației este de 500 de lei, pe când cea de merit ar putea să ajungă chiar la 250 de lei. Bursa de studiu ar urma să aibă o valoare de 150 de lei, în timp ce bursa pentru ajutor social ar putea crește la 200 de lei, conform lui Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației, despre valoarea burselor

”Dacă vreţi să vă spun ce înseamnă, cu titlu de propunere, creşteri semnificative, pot să vă spun că de la 100 de lei cuantumul bursei de performanţă, elevii au cerut 300 de lei, Ministerul Educaţiei a propus 500 de lei. Pentru bursa de merit, care este acum 100 de lei la nivel de cuantum minim, există în procesul de negociere cu Consiliul Naţional al Elevilor propunerea să crească, să fie diferenţiată, de Merit I şi de Merit II, şi să aibă o valoare de 200 de lei de la 100 de lei – Merit I – şi de 250 de lei în raport cu 100 de lei – Merit II.

Pentru bursa de studiu, care în interior are şi un pronunţat caracter de sprijin social, putem lua în considerare un cuantum – vom fundamenta bugetar – de 150 de lei, iar pentru bursa de ajutor social, care are în spate puternice motive medicale, este vorba de acei elevi bolnavi cronici sau acei elevi care sunt orfani de ambii părinţi, considerăm că şi acolo este nevoie de o creştere, de o dublare de la un cuantum minim de 100 de lei la 200 de lei”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe