Ministerul Educației elimină, printr-un ordin de ministru, bursa socială pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate. Măsura nu a fost anunțată public înainte de aprobare.
Ministerul Educației nu a anunțat public această decizie de a elimina bursa socială pentru toți elevii din mediul rural care sunt nevoiți să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în localitatea de rezidență o astfel de instituție de învățământ. Mai mult, discursul public al oficialilor ministerului a fost în permanență despre majorarea bugetului de burse și despre din ce în ce mai mulți beneficiari de burse.
Potrivit aceluiași ordin de ministru, nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, nici elevii de clasa a V-a nu mai primesc burse de merit, informeaază Edupedu.ro.
Până în prezent, liceenii din mediul rural care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, primeau bursa de ajutor social, iar acordarea bursei nu era condiționată de venitul net lunar al familiei. Măsura fusese introdusă în 22 decembrie 2021, prin ordinul de ministru 5.870/2021.
Cuantumul bursei sociale este de 200 de lei pe lună.
„Elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei; prin localitate de domiciliu se înțelege comuna/orașul cu subdiviziunile sale administrative”, se arată în actul normativ.
Faptul că nu vor mai primi 200 de lei lunar va fi o lovitură grea pentru ei, știindu-se că mulți dintre tinerii care locuiesc în mediul rural dispun de venituri reduse cu care să acopere cheltuielile legate de școlarizare.
Specialiștii spun că este un real motiv pentru abandonul școlar, într-o țară care guvernanții și președinția vorbesc despre ”România Educată”.