Ministerul Agriculturii, reguli noi! Porcul trebuie tăiat numai în prezența veterinarului

Porcul trebuie tăiat numai în prezența veterinarului, spune o nouă directivă

Potrivit unei directive semnate de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, este interzisă sacrificarea porcilor în gospădării fără supravegherea unui veterniar. Noua directivă care a creat un val de nemulțumiri printre crescătorii de porci a intrat în vigoare de o săptămână. Oamenii acuză faptul că regula este imposibil de respectat, deoarece nu există suficienți veterinari în sate.

Regula lui Daea: Porcul trebuie tăiat numai în prezenţa veterinarului

Problema este că fostul ministru al Agriculturii nu a luat în calcul criza de medici veterinari cu care se confruntă multe sate. Mai mult, unele sate nu au nici măcar un medic veterinar, cum este și cazul comunei Sprîncenata, din județul Olt, unde sătenii nu mai veterinar de mai bine de un an.

În ciuda acestui aspect, au fost deja trimise direcții sanitar-veterinare prin care au fost înștiințate primăriile care, la rândul lor, au început să îi instruiască pe oameni în legătura cu noua regulă a sacrificării porcilor. Primarii nu s-au arătat deranjați de această nouă regulă, însă oamenii sunt revoltați până peste cap și acuză autoritățile că decid împotriva lor, nicidecum pentru a-i sprijini.

În plus, același ordin al ministrului prevede și o limitare a numărului de porci crescuți într-o gospodărie la maximum 5 animale.

„Vin copiii de la oraș, e musai să-i tai. Și mă duc aici și nu găsesc doctorul. Ce faci? Nu trebuie să îl tai?” – spune revoltată o femeie.

„De-aia stăm la țară, să creștem, să avem și noi animalul nostru în curte. Cum, ne ducem sa cumpărăm?”, adaugă o alta.

„Nu e normal, doamnă. Pentru că ei zic că o fi bolnav. Să aducă ei din alte părți. Omul muncește, suntem vai de capul nostru, dintr-o pensie care o avem sa cumpărăm, să ținem și noi un porc, să avem ce mânca”, arată o altă săteancă.

România fără medici veterinari, dar cu o nouă regulă care interzice sacrificarea porcilor în absența unui veterinar

România, în criză de medici veterinari

România, în criză de medici veterinari

În afară de comuna Sprîncenata din Olt, încă șapte comune din județ se confruntă cu o criză a veterinarilor. Motivul? Au plecat în străinătate, așa explică Direcția Sanitar-Veterinară problema.

Veronel Bolborea, director DSVSA Olt: „Sunt medici care au preferat să se ocupe de alte activități, în alte domenii. Pentru că, la ora actuală, din cauza deficitului de animale, nu mai asigură veniturile necesare funcționării unor astfel de cabinete. (…) cu greu facem față. Și noi suntem destul de puțini”.

Nici în județele vecine măsura nu este privită cu ochi buni. „Nu se poate! La o comună sunt cel puțin o mie de porci. Or, în condițiile în care noi avem un singur medic și un tehnician sau maxim doi, vă dați seama că porcii se taie într-o anumită perioadă. N-ai cum să fii peste tot”, a declarat Dr. Andrei Butaru, director DSVSA Dolj.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI