Mini-vacanță de la stat în august. Se dau zile libere pentru toți salariații din România

Stan Filon 06.08.2022, 13:15
Mini-vacanță de la stat în august. Se dau zile libere pentru toți salariații din România

Veste bună pentru bugetarii din România! În luna august vor avea un weekend prelungit, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. În fiecare an, această sărbătoare este prăznuită pe data de 15 august, iar anul acesta pică într-o zi de luni. Cum este sărbătoare legală, bugetarii se vor bucura de o zi liberă, așa că weekendul se va prelungi cu ziua de luni.

Mini-vacanță de la stat în august

Luna august vine cu o nouă sărbătoare legală, ceea ce înseamnă că angajații români se vor bucura de o nouă zi liberă. Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august, iar anul acesta pică într-o zi de luni. Bugetarii au motive de bucurie, deoarece vor avea libere zilele de sâmbătă, duminică și luni, respectiv 13,14 și 15 august.

În anul 2022 Codul Muncii, legea care stabileşte numărul zilelor libere acordate angajaţilor din România, prevede 15 zile de sărbătoare legală pe care românii le vor avea libere. Din păcate pentru aceștia, doar 9 zile cad anul acesta în timpul săptămânii, restul fiind în weekend, așadar vor beneficia de doar 9 zile libere de la stat.

Mini-vacanta de la stat in august. Se dau zile libere pentru toti salariatii din Romania
Mini-vacanta de la stat in august. Se dau zile libere pentru toti salariatii din Romania

Ce zile libere și sărbători legale au mai rămas anul acesta:

15 august (luni ) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (miercuri) – Sfântul Andrei
1 decembrie (joi) – Ziua Națională a României
25 decembrie (duminică) – Crăciunul
26 decembrie (luni) – Crăciunul

Trebuie menționat faptul că în cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, poyrivit Codului Muncii. Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, după cum mai specifică Codul Muncii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...