EXCLUSIV

Mini centrale pentru zonele unde nu face față termoficarea în București. Termoenergetica: „Cetățenii nu vor plăti nimic în plus, vor fi aceleași prețuri ca la tariful centralizat”

Gabriela del Pupo 23.09.2022, 17:30
Mini centrale pentru zonele unde nu face față termoficarea în București. Termoenergetica: „Cetățenii nu vor plăti nimic în plus, vor fi aceleași prețuri ca la tariful centralizat”

Vești îmbucurătoare pentru bucureștenii care au stat iarna trecută fără apă caldă și căldură din cauza faptului că rețeaua centralizată de termoficare nu a făcut față în anumite zone. De ani de zile, în momentul în care temperaturile scad considerabil, rețeaua veche de 30 de ani, care a fost reparată sau înlocuită în mică măsură, cedează mai ales în zonele care reprezintă capete de rețea, departe de CET-urile care furnizează agentul termic. Primarul Nicușor Dan a anunțat astăzi demararea unei proceduri de licitație pentru închirierea a 20 de mini centrale de bloc, pentru a suplini furnizarea agentului termic în aceste zone iarna aceasta.

Impact.ro a stat de vorbă cu directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu, care spune că aceste mini centrale nu vor genera costuri mai mari la întreținere și nici primăria nu va plăti în plus prin utilizarea lor. Totodată această soluție este una temporară, pentru această iarnă, pentru că se speră ca până anul viitor să fie refăcute aceste capete de rețea care prezentau probleme în asigurarea agentului termic la parametrii optimi.

„Procedura este doar de închiriere, pe un termen de 4 luni pe această iarnă. Este o soluție temporară”

„Așa sunt procedurile de achiziție, este o procedură de licitație deschisă, transparentă la care poate participa orice operator economic. Noi fiind membrii UE, avem obligația de a publica, sunt obligații cu privire la transparență și deschiderea către piață.

Este o nuanță aici, procedura nu este de achiziție de centrale, este doar de închiriere, pe un termen de 4 luni, pentru această iarnă. Este o soluție temporară până când prin investiții în rețea se poate ajunge la parametrii optimi către toate punctele termice și către toate apartamentele.

Pe perioadă temporară, această iarnă, încercăm această soluție, să vedem dacă putem ajunge la instalarea acestor capacități modulare astfel încât în acele puncte termice, capete de coloană, să avem parametrii mai buni.” spune directorul Termoenergetica.

Câți beneficiari va deservi o astfel de mini centrală? 375 de blocuri sunt în total în situația de a nu primi agentul termic la parametrii optimi atunci când temperaturile scad considerabil.

„Este în funcție de cât de multe blocuri deservește punctul termic respectiv, pot fi șase, șapte, zece, doisprezece blocuri. Depinde de cum sunt ele așezate, câte niveluri au, etc.

Cetățenii nu vor plăti nimic în plus, vor fi aceleași prețuri ca la tariful centralizat. Aceste mini centrale vor fi în aceiași parametrii de consum.”, a mai precizat Claudiu Crețu.

Foto Facebook Nicusor Dan

„Căutăm soluții concrete pentru îmbunătățirea calității serviciului de termoficare din Capitală”

În urmă cu două săptămâni Nicușor Dan spunea că anul acesta vor fi înlocuiți 30 de kilometri de rețea, spre deosebire de perioada 2021-2022 când s-au realizat doar 20 de kilometri. În total, în Capitală ar trebui refăcută aproape toată rețeaua de termoficare, adică 700 de kilometri. Lucrările nu pot fi efectuate odată ce se pornește furnizarea agentului termic, adică din luna noiembrie.

„Căutăm soluții concrete pentru îmbunătățirea calității serviciului de termoficare din Capitală: am demarat proiectul prin care ne propunem să instalăm 20 de mini centrale în anumite puncte termice, situate la capetele de rețea unde funcționarea a fost deficitară și unde agentul termic a fost livrat în parametrii insuficienți.

(Este vorba despre patru puncte termice din sectorul 1, șase din sectorul 2, alte trei puncte termice din sectorul 3, una în sectorul 4, trei în sectorul 5 și alte trei în sectorul 6). De aceste mini centrale vor beneficia un număr de 357 de blocuri, respectiv cele arondate celor 20 de puncte termice identificate.

Pentru amplasarea acestora, Termoenergetica a demarat procedura de achiziție pentru închirierea unor capacități modulare de producere a energiei termice, iar documentația a fost publicată în SEAP și este vizibilă începând de vineri (23 septembrie 2022), după ce a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JUE).

Valoarea estimată a achiziției este de 20.668.371,53 lei, fără TVA, iar data limită de depunere a ofertelor este 31 octombrie 2022, ora 15:00.

Echipamentele ar putea fi montate în sezonul rece 2022 – 2023, documentația de atribuire având o clauză de reziliere totală în cazul în care punerea în funcțiune a tuturor capacităților modulare de producere a energiei termice se va face mai târziu de 31 decembrie 2022.” a anunțat Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...