Milioane de români vor fi afectați de decizia BNR. Intră în vigoare de astăzi și vor scoate mai mulți bani din buzunare

Stan Filon 05.04.2022, 18:37
Milioane de români vor fi afectați de decizia BNR. Intră în vigoare de astăzi și vor scoate mai mulți bani din buzunare

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a luat o decizie care va afecta milioane de români. Mai exact, s-a decis marţi majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,50% pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022. Vestea vine ca un trăsnet pentru românii care trebuie deja să facă față scumpirilor la alimente și energie din ultima perioadă.

BNR a decis să majoreze rata dobânzii de politică monetară

Așadar vin vești proaste pentru milioane de români, după ce Banca Națională a României a decis la ședința din 5 aprilie 2022 majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3 sută pe an, de la 2,50 la sută pe an. Noua dobândă va intra în vigoare chiar începând cu data de 6 aprilie 2022.

În plus, s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4 la sută pe an, de la 3,50 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2 la sută pe an, de la 1,50 la sută, precum și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară.

BNR a decis sa majoreze rata dobanzii de politica monetara
BNR a decis sa majoreze rata dobanzii de politica monetara

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar

De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

„Deciziile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, precum și stimularea economisirii prin creșterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile în contextul procesului de consolidare fiscală.

BNR monitorizează atent evoluțiile mediului intern și internațional și este pregătită să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu”, a transmis BNR.

Dobânda de referință este dobânda cu care băncile comerciale se împrumută de la Banca Națională atunci când au o lipsă de lichidități. Cu cât dobânda de referință este mai mare, cu atât împrumuturile sunt mai scumpe, iar cei care trebuie să scoată bani în plus din buzunar sunt cetățenii români care au credite la bănci.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...