Mii de români au refuzat vaccinarea cu serul de la AstraZeneca. Ce se întâmplă cu dozele rămase

Cristian Cojocaru 12.03.2021, 21:10
Mii de români au refuzat vaccinarea cu serul de la AstraZeneca. Ce se întâmplă cu dozele rămase

Mii de români care erau programați astăzi, au refuzat vaccinarea cu serul de AstraZeneca. Specialiștii Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 au anunțat că nu au motive pentru a întrerupe vaccinarea cu respectivul ser.

Foarte mulți români au refuzat vaccinarea cu serul AstraZeneca

Într-un anunț făcut de specialiștii CNCAV se arată faptul că „nu sunt motive de întrerupere a vaccinării cu AstraZeneca din punct de vedere ştiinţific şi reglementar”. Joi seara, CNCAV a decis ca peste 4.000 de doze de vaccin AstraZeneca, care provin dintr-un lot din Italia să nu fie administrate. Astfel, aceste doze vor fi carantinate și utilizate alte doze din restul loturilor.

În urma acestei decizii, pe Facebook a fost organizată pagina oficială ”Ro Vaccinare”, unde s-a dezbătut pe această temă. Tot acolo a fost pusă problmea ce se va întâmpla cu  persoanele care au fost deja programate pentru a li se administra prima doză de la AstraZeneca.

„Din punct de vedere ştiinţific şi reglementar, nu sunt motive de întrerupere a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca (…) Acesta şi-a dovedit profilul de siguranţă în studiile clinice. Orice lot, înainte de comercializare, trebuie să fie certificat din punct de vedere al calităţii. Astfel, balanţa risc – beneficiu este în continuare în favoarea vaccinării”, a subliniat CNCAV.

Potrivit specialiștilor, loturile carantinate în Europa sunt în continuare evaluate de către Agenția Europeană a Medicamentului. Specialiștii din cadrul EMA verifică rapoartele cu privire la reacțiile adverse dar și evenimentele tromboembolice și de coagulare după administrarea vaccinului. Potrivit informațiilor de până acum. acest număr de evenimente ”nu este mai mare” față de numărul întâlnit în mod normal.

Florin Cîțu a afirmat că s-a luat decizia carantinării dozelor rămase, ca măsură de precauție
Florin Cîțu a afirmat că s-a luat decizia carantinării dozelor rămase, ca măsură de precauție

Florin Cîţu a afirmat că decizia a fost luată din precauţie

În prima parte a acestei zile, aproximativ 9.000 de persoane programate pentru administrarea serului companiei AstraZeneca, s-au retras, după cum arată Grupul de Comunicare Strategică. Aceștia mai afirmă faptul că au mai existat cazuri în care persoane care s-au programat la vaccinare, au renunțat sau au amânat momentul, incluzând și celelalte vaccinuri. Din cei peste 200.000 de oameni, acest număr de persoane care s-au retras reprezintă 4,5%.

„Vaccinarea este un act benevol şi au existat situatii în care oamenii înscrişi iniţial la programare şi-au mai schimbat/ amânat opţiunea şi pentru celelalte tipuri de vaccin, nu doar pentru cel de la AstraZeneca”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

CNCAV a anunțat seara trecută că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia, au fost folosite deja în cazul pacienților din România. Celelalte 4,200 de doze, după cum a afirmat premierul Florin Cîțu dar și CNCAV, au fost carantinate temporar ca măsură de precauție.

„Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului”, arată CNCAV.

Urmăriți Impact.ro și pe