Mii de români au protestat în centrul Berlinului. Sunt solidari cu o familie căreia i-a fost luat copilul de către autorități

Beatrice Dumitru 26.11.2022, 22:12
Mii de români au protestat în centrul Berlinului. Sunt solidari cu o familie căreia i-a fost luat copilul de către autorități

Mii de români din diaspora au protestat în fața Porții Brandenburg din Berlin pentru susținerea familiei Furdui, ai cărei copii au fost luați de autoritățile din Germania, în aprilie 2021. Aceștia au cerut întoarcerea micuților alături de părinții lor. Potrivit organizatorilor, la miting au fost peste 8.000 de oameni.

De ce au fost luați copiii de autoritățile germane

Familia Furdui s-a mutat în 2012 din Spania în Germania, iar drama a început după ce toți cei șapte copii au fost luați de autoritățile germane, în urmă mărturisilor fiului cel mare, în vârstă de 16 ani, care  s-a plâns de relaţia cu părinţii, dar şi de faptul că cei doi băieţi mai mici sunt, uneori, loviți de mamă.

Pentru susținerea familiei Furdui a fost organizat un miting, iar la Berlin au ajuns peste 70 de autocare de români, printre manifestanți fiind și membri ai comunității evanghelice din România, dar și din alte state europene, familia fiind membră a cultului penticostal. De asemenea, părinții au fost susținuți și de mai mulți politicieni români, printre care fostul ministru al Apărării, Gabriel Leș.

Mii de români au protestat în centrul Berlinului. Sunt solidari cu o familie căreia i-a fost luat copilul de către autorități
Protestul d ela Berlin pentru familia Furdui.Sursa foto: Facebook /„Sustinem familia Furdui”

Manifestanții au cerut întoarcerea în familie a celor cinci din cei șapte copii ai familie Furdui, care se află încă în custodia autorităților germane, mai exact la Protecția Copilului, după ce doi dintre ei au fost lăsați să revină la familie. La sfârșitul lunii octombrie 2022, copilul cel mare al familie, aflat în custodia autorităților, a fugit în România.

Ce a spus Pretecția Copilului din Germania

Petru și Camelia Furdui au primit vizita unor reprezentanți ai Protecției Copilului din Germania pe 26 aprilie 2021, care i-au luat pe cei patru copii care erau acasă în acel moment și au fost anunțați că ceilalți trei vor fi preluați direct de la școală.

„David însuși spune că era într-o stare proastă în perioada respectivă de lockdown. Era furios și frustrat și a exagerat declarațiile făcute în fața asistentei sociale a școlii. El nu a văzut niciodată că părinții săi i-au bătut pe frații și surorile sale”, a spus Paraschiva Bloju, mătușa copiilor, potrivit Adevarul.ro.

Protecţia Copilului din Germania a precizat că a descoperit că familia Furdui merge săptămânal la biserică, fiind oameni „extrem de religioşi care nu le oferă copiilor acces la toate subiectele relevante din societate”. Mama neagă acuzațiile și susține că procedurile legale nu au fost respectate de autorități și a solicitat intervenția autorităților din România.

În jurul acestui caz s-a adunat o comunitate numeroasă care îi susține pe cei doi părinți. Pagina de Facebook „Sustinem familia Furdui” este apreciată de 1.331 de persoane, care cer să se facă dreptate familiei.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...