SPECIAL

Mii de copaci riscă să cadă peste bucureșteni, în cazul unor furtuni. Solicitări către Primăria Capitalei, vechi de 3 ani, neavizate nici astăzi

Mihnea Tălău 06.06.2022, 13:56
Mii de copaci riscă să cadă peste bucureșteni, în cazul unor furtuni. Solicitări către Primăria Capitalei, vechi de 3 ani, neavizate nici astăzi

O furtună puternică, însoțită de grindină și ploaie torențială, a făcut duminică seara ravagii în Capitală. Inundațiile și copacii prăbușiți au devenit imaginea caracteristică a Bucureștiului, după fiecare dezlănțuire a naturii. Pericolul căderii arborilor planează asupra cetățenilor și chiar a mașinilor.

Cereri în așteptare și de trei ani

Șefii ADP-urilor din primăriile de sector acuză Primăria Capitalei că nu semnează solicitările de toaletare a arborilor periculoşi. Aceștia spun că au în aşteptare cereri vechi chiar și de trei ani. În tot acest răstimp mii de arbori din oraș ar putea oricând să cadă peste trecători sau să producă importante pagube materiale.

În afară de ADP-urile de sector pentru toaletarea arborilor au făcut solicitări și cei de la Societatea de Transport Bucureşti(STB) sau cei de la Poliția Rutieră.

ADP-urile sectoarelor acuză că în cazul în care fac astfel de intervenții în lipsa unui aviz, riscă amenzi usturătoare chiar din partea Primăria Capitalei.

Costurile privind toaletarea unui copac variază între 150 de lei şi 450 de lei, în funcţie de înălţimea și coronamentul arborelui.

Și cum la noi vina e plasată de la unul altul, locuitorii orașului sunt supuși riscului ca în orice moment să se trezească că le cade în cap un copac sau o creangă.

Mii de specii de arbori sunt in pericol

Nicușor Dan a oprit toaletarea arborilor

Cu un an în urmă, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, declara că „pentru a proteja vegetația din București și a respecta dreptul bucureștenilor la un aer curat, am oprit avizele de toaletare pentru câteva sute de arbori. Au fost multe abuzuri de-a lungul timpului în contextul acestor toaletări și nu vreau ca ele să mai aibă loc”.

Evident, fără a lua în calcul pericolul constatat în urma ultimelor furtuni care au lovit Bucureștiul.

El a transmis că se vor face toaletări „doar punctual, acolo unde există vegetație uscată ce poate deveni un pericol”.

Directoarea Direcţiei de Mediu din cadrul municipalităţii, Mihaela Chiriţă, a afirmat zilele trecute că lucrările de îngrijire a spaţiilor verzi au fost pus pe primul loc, până de curând, siguranţa maşinilor şi modernizarea reţelelor edilitare, iar avizele de toaletare nu au fost puse în aplicare corect, rezultând adesea ”reducerea coroanei la jumătate”, paradoxal, crescând riscul producerii de accidente”.

Potrivit specialiștilor în Capitală sunt 1.717.339 arbori, ceea ce reprezintă o medie de 0,88 arbori pentru un bucureştean, în condiţiile în care Uniunea Europeană recomandă 3 arbori pentru fiecare locuitor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...