Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS și dărâmarea Cortinei de Fier

Andrei Dumitrescu 31.08.2022, 10:26
Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS și dărâmarea Cortinei de Fier

Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al Uniunii Sovietice, a murit în seara de 30 august, la vârsta de 91 de ani, potrivit agențiilor de presă ruse. Omul care a „reușit” colapsul URSS și încheierea Războiului Rece, a fost aclamat de-a lungul timpul și ca cel care a introdus Blocul Estic în lume.

De la tractorist, la secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice

Plecat dintr-o familie de țărani ruși din teritoriul Sevropol, Mihail Gorbaciov va fi condus vreme de patru ani o combină agricola la o fermă de stat din Sevropol.

În 1985, Gorbaciov este numit secretar general al Comitetului Central, moștenind un sistem corupt, aflat în declin.

Devine adeptul glasnost, deschiderii, și permite eliberarea prizonierilor politici, dezbaterilor deschise și alegerilor cu mai mulți candidați. Oferă oportunități mai largi de călătorie și emigrare, pune punct opresiunii religioase și retrage trupele sovietice din Afganistan.

Reduce expansionismul rusesc și contribuie la încheierea Războiului Recere, permițând Europei de Est sa se elibereze de sub Cortina de Fier, promovând în același timp reunificare Germaniei.

Căderea Uniunii Sovietice

Dar, pe măsură ce statele din Est își recapătă libertatea, însăși Uniunea Sovietică începe să se destrame, pe măsură ce republicile își cere propriile drepturi la autodeterminare. În 1991, este înlăturat temporar de la putere de un grup de adepți ai liniei dure, care îl țin pe Gorbaciov și pe familia sa ostatici în Crimeea.

Ultima lovitură este dată Uniunii Sovietice chiar de cel de-al doilea stat ca importanță al său – Ucraina votează independența. Gorbaciov acceptă faptul împlinit și convine cu Boris Elțîn – cel care i-a „ținut locul” cât timp a fost răpit – să dizolve Uniunea Sovietică.

Patru zile mai târziu, 11 din cele 12 republici care încă fac parte din Uniune acceptă demisia lui Gorbaciov, iar acesta părăsește funcția în ziua de Crăciun a anului 1991.

Măsurile și deciziile lui Gorbaciov, care au dus la căderea Uniunii Sovietice sunt catalogate și astăzi drept „accidentale”. Gorbaciov a rămas tot restul vieții adeptul unui ideal comunist, fiind convins că exista o versiune „iluministă” a comunismului care se poate opune tentațiilor totalitarismului.

În memoriile sale, publicate în 1996, ultimul lider al Uniunii Sovietice scria:

„Ideologia comunistă în forma sa pură este asemănătoare creștinismului. Ideile sale principale sunt fraternitatea tuturor popoarelor, indiferent de naționalitatea lor, dreptatea și egalitatea, pacea și încetarea ostilității dintre popoare. Este adevărat că comunismul a fost folosit pentru a camufla un regim totalitar. Dar, în esența sa, comunismul este o ideologie umanistă și nu a avut niciodată nimic în comun cu ideologia mizantropică a fascismului”.

Apropierea vestică

După decenii de tensiuni și confruntări în timpul Războiului Rece, Gorbaciov a adus Uniunea Sovietică mai aproape de Occident decât oricând după cel de-al Doilea Război Mondial.

„A dat libertate la sute de milioane de oameni din Rusia și din jurul ei, dar și la jumătate din Europa”, a declarat fostul lider al opoziției liberale ruse Grigori Iavlinski. „Puțini lideri din istorie au avut o influență atât de decisivă asupra timpului lor”.

După aflarea morții lui Mihail Gorbaciov, liderii mondiali s-au grăbit, miercuri seară, să aducă un omagiu.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarată că Gorbaciov, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990, a deschis calea către o Europă liberă.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că a crezut în „glosnost și perestroika, nu ca simple sloganuri, ci ca o cale de urmat pentru poporul Uniunii Sovietice după atâția ani de izolare și privațiuni”.

Premierul britanic Boris Johnson, citând invazia lui Putin în Ucraina, a declarat că „angajamentul neobosit al lui Gorbaciov pentru deschiderea societății sovietice rămâne un exemplu pentru noi toți”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...