Mihail Gorbaciov, despre pericolul pe care îl reprezintă armele nucleare. „Trebuie distruse”

Mihnea Tălău 16.03.2022, 15:29
Mihail Gorbaciov, despre pericolul pe care îl reprezintă armele nucleare. „Trebuie distruse”

Fostul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a discutat în direct și fără ocolișuri, la postul britanic BBC despre războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. El a subliniat pericolul pe care îl reprezintă armele nucleare și este de părere ca a venit vremea ca toate națiunile să declare că armele nucleare ar trebui distruse.

„Armele nucleare ar trebui distruse”

Gorbaciov este de părere că pericolul actual este unul imens și pentru a ne salva și noi și planeta, toate națiunile ar trebui să ajungă la un compromis – distrugerea armelor nucleare.

„Atâta timp cât există arme de distrugere în masă, în special arme nucleare, pericolul este imens. Indiferent de orice decizie politică care ar putea fi luată. Uite câți oameni răi sunt în lume azi, care aruncă lucruri în aer. Ar putea prelua controlul a unor astfel de arme. Iar dacă armele sunt folosite, atunci vor exista și represalii. Acest lucru nu se poate întâmpla! Așadar, toate națiunile ar trebui să declare, toate națiunile, că armele nucleare ar trebui distruse. Asta pentru a ne salva pe noi și planeta noastră”, a afirmat fostul lider de la Kremlin.

El consideră că un nou război nuclear ar fi o tragedie, efectele bombardamentului american de la Hiroșima si Nagasaki se resimt și acum.

„Am fost în Japonia, în Nagasaki. Locul unde americanii au bombardat prima dată încă este afectat. De ce au făcut americanii asta? Ca un avertisment pentru toată lumea: supuneți-vă nouă sau vom arunca o mică bombă pe voi, la fel cum am făcut cu Japonia. Eu așa văd lucrurile. Pentru ce alt motiv ar fi făcut asta? Mi-e teamă că oamenii care gândesc așa sunt încă prin preajmă. Nu am scăpat de ei”, a spus Mihail Gorbaciov.

Cât despre conflictul din Ucraina și făcând o comparație cu Războiul Rece, Gorbaciov a descris actuala încleștare militară ca fiind tot un „război”. Ceva ce nu este de dorit.

Vladimir Putin pierde razboiul din Ucraina
 

„E răcoros, dar tot război. Uită-te la ce se întâmplă. Indiferent de loc tot sunt bombardamente, aeronave și vapoare de luptă sunt trimise aici și acolo. Nu este genul de situație pe care am dori-o”, a afirmat Gorbaciov, potrivit Antena 3.

Gorbaciov, artizanul încheierii războiului rece

Mihail Gorbaciov este fostul conducător al Uniunii Sovietice în perioada 1985 – 1991. Reformele sale au dus la încetarea războiului rece, la încheierea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea URSS. A stabilit relații apropiate cu unii dintre cei mai puternici, pe atunci, lideri occidentali, așa cum au fost cancelarul german Helmut Kohl, președintele american Ronald Reagan și primul-ministru britanic Margaret Thatcher.

Pentru meritele sale în încetarea războiului rece, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...